Fåtölj Onkel Adam

av Kerstin Hörlin-Holmquist

Mars 2017

Nationalmuseum har förvärvat fåtöljen Onkel Adam, en designklassiker formgiven av Kerstin Hörlin-Holmquist. Hon blev det stora namnet som formgivare av möbler och textilier under 1950- och 1960-talen, bland annat för Nordiska Kompaniet. Det dröjde dock till år 2000 innan någon av hennes möbler förvärvades av Nationalmuseum. Nu har ytterligare en av hennes mer betydande skapelser införlivats i samlingarna.

Nya material förändrade 1950-talets möbeldesign. Organiska former kunde skapas med relativt billig formgjuten plast och mjukt skumgummi. Tekniken användes av Kerstin Hörlin-Holmquist (1925-1997) i möbelserien Paradiset för Nordiska Kompaniet som presenterades 1958. 

Hörlin-Holmquist examinerades som möbelarkitekt vid Konstfack i Stockholm 1952 och startade egen verksamhet efter avslutade studier. Redan under studietiden formgav hon fåtöljerna Stora Kraal och Lilla Kraal, vilka visades på Röhsska museets utställning 52 Möbler 52 1952. De var inspirerade av afrikansk möbeltradition och utförda i en blandning mellan industriell produktion och hantverk. Stora Kraal ingår i Nationalmuseums samlingar sedan år 2000.

Kraalfåtöljerna togs i produktion av NK och inkluderades i varuhusets progressiva möbelserie Triva. Under detta varumärke hade Elias Svedberg redan 1943 formgivit en stol som kunden köpte i ett platt paket och själv kunde montera i sitt hem. Ikea, som de flesta förknippar med möbler i platta paket, inriktade sin verksamhet på möbler först 1952.

Även Hörlin-Holmquists mest kända möbelserie Paradiset ingick i NK:s Trivaserie. Paradiset bestod av fåtöljerna Liten Eva, Stor Eva, Liten Adam, Stor Adam, Onkel Adam, soffan Lilla Paradiset, kanapén Lustgården samt taburetten Fikonlövet. Möblerna var relativt disparata i sin design med olika utformningar av ryggstöd, karmar och armstöd. Men de runda och mjuka formerna, liksom den dekorativa placeringen av tygklädda knappar i stoppningen, visade på deras släktskap, likt en familj där medlemmarna är individer men har gemensamma drag. Nationalmuseums fåtölj Onkel Adam, med en ovanlig klädsel i vinrött skinn, försågs inte med dessa knappar när den tillverkades vid Nordiska Kompaniets verkstäder i Nyköping 1965.

Hörlin-Holmquist formgav möbler och inredningstextilier för NK under perioden 1952-1964. Därefter samarbetade hon med andra företag som OPE-möbler, för vilka hon formgav fåtöljen Skrindan.

Nationalmuseum har förvärvat fåtöljen Onkel Adam tack vare en generös donation av Ulla och Gunnar Trygg. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMK 94/2016

Kerstin Hörlin-Holmquist, Fåtölj Onkel Adam, framifrån.

Kerstin Hörlin-Holmquist, Fåtölj Onkel Adam. Större bild.

Kerstin Hörlin-Holmquist, Fåtölj Onkel Adam, från sidan.
Kerstin Hörlin-Holmquist, Fåtölj Onkel Adam, sedd snett från sidan. Större bild.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp