Highlights

Se ett urval av museets mest kända verk. Utställningen diskuterar vad ”mästerverk” är och hur synen på dem har skiftat genom historien. Under rubriken Selfies-Nu och Då möts äldre porträtt och bilder från idag i en diskussion om självbild och identitet.

Berthe Morisot, I Boulognerskogen (detalj). Michael Eden, Urna,

Berthe Morisot, I Boulognerskogen (detalj). Michael Eden, Urna, "Maelstrom V". Alexander Roslin, Damen med slöjan (detalj).

Pågår 15 maj–31 augusti 2014

Klicka här för att läsa om Highlights på lättläst svenska

I utställningen Highlights: kända och okända konstskatter från Nationalmuseum visas ett urval av museets mest kända och populära verk.

Vid sidan av målningar av franska impressionister och nordiska sekelskiftesmålare visas klassiker ur museets äldre samling: Paul Cezanne, Berthe Morisot, Eva Bonnier och August Strindberg; sam Alexander Roslin, Anne Vallayer-Coster och Antoine Watteau. Rembrandt och Judith Leyster, och många andra. Här finns också ett urval av skulptur, konsthantverk och design från 1500-talet och fram till idag. Totalt visas cirka 165 verk.

Highlights och mästerverk?

Samtidigt som utställningen visar välkända konstverk diskuteras begrepp som ”highlights” och ”mästerverk” . Vad är egentligen ett mästerverk och vem har makten att utse dem? Hur har synen på vad som är ett mästerverk skiftat genom historien?

Vi får följa enskilda målningars väg mot stjärnstatus, men även möta ett antal verk som sällan eller aldrig tidigare har visats i museet – okända men fängslande verk som inte tidigare tilldelats en ställning som ”highlights”, men som skulle förtjäna det.

Selfies – Nu & Då

Under rubriken Selfies–Nu & Då möts äldre porträtt och bilder från vår egen tid i en diskussion om självbild och identitet. Selfien, ett självporträtt taget med mobilkamera på en armlängds avstånd, kan tyckas vara ett egotrippat nutidsfenomen, men är i själva verket ett uttryck för människors behov av att bli bekräftade. Den är ett redskap för social kommunikation, precis som äldre tiders porträtt. Nu som då handlar det om hur vi människor vill blir sedda.

Utställningen tar upp stereotyper och bildkonventioner ur porträttraditionen och i ett bildspel visar skådespelaren Ann Petrén några av de vanligaste porträttposerna, nu som då.

Klicka här för att läsa mer om Selfies Nu & Då 

Selfies på Instagram

Vill du vara med och bidra till utställningen? Ta en selfie och lägg upp den på Instagram. Använd hashtaggen #nmselfies så visas bilden i ett flöde både i utställningen och här på webbplatsen.
Här kan du se bildflödet

App med audioguide

Ladda ner vår nya app med audioguide till utställningen. Du hittar den i App Store och i Google Play. Sök på Nationalmuseum@ eller scanna QR-koden på webben.
Läs mer och scanna koden.

Katalog

Ett sjuttiotal av verken i utställningen presenteras i bild och ord. Artiklar av utstälningskommissarierna Mikeal Ahlund och Margareta Gynning. Köp boken i Butiken eller i Bokshopen på nätet, 195 kr. 
Beställ katalogen från Bokshopen 

Visningar och program

Många visningar under sommaren och två tisdagskvällar med föreläsningar.
Klicka här för att läsa mer.

Ikon för teckenspråkstolkat Highlights på teckenspråk

Nu finns korta filmer på teckenspråk som introducerar Highlights och några av verken i utställningen. Klicka här för att se filmerna.

Per B Sundberg, Objekt "Älgradio"
Per B Sundberg, Objekt "Älgradio"

Gustave Courbet, Jo, den vackra irländskan
Gustave Courbet, Jo, den vackra irländskan

François Boucher, Venus triumf (detalj)
François Boucher, Venus triumf (detalj)

För skolan

I anslutning till utställningen finns ett skolprogram med visning och ateljéarbete. För klasser från förskolan till gymnasiet. Läs mer.

Midsommardans tillbaka

Efter att ha visats i utställningar i både San Francisco och New York har Anders Zorns Midsommardans  kommit hem till Sverige igen. Tillsammans med Omnibus, som också målats av Zorn, visas den från och med den 18 juni i utställningen Highlights. Samtidigt kommer också Carl Larssons Till en liten vira upp, som har visats på Carl Larsson-utställningen i Paris under våren.

Läs mer om målningarna i vårt pressmeddelande.

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp