Anna Boberg, Midnattssol. Studie från Nordlandet

Måleri och skulptur

Samlingarna av måleri och skulptur innehåller konstverk från år 1500 fram till sekelskiftet 1900.

I Nationalmuseums samlingar av måleri ingår drygt 11 000 verk. De framstående samlingarna av holländsk 1600-talskonst och fransk 1700-talskonst innehåller flera mästerverk, som Rembrandts Kökspigan och Watteaus Kärlekslektionen. Museet äger dessutom ett flertal målningar av franska impressionister. Ett intressant och udda inslag är den betydande samlingen av ryska ikoner. Här finns också världens största samling av miniatyrer.  Den svenska konsten, från 1500-tal till 1800-tal, är särskilt väl representerad i Nationalmuseum. Här finns flera av den svenska konsthistoriens höjdpunkter, som Roslins Damen med slöjan och Zorns Midsommardans.

I Nationalmuseums samlingar av skulptur finns tusentals verk från olika tider. Förutom de skulpturer som kommer att visas i Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen i Stockholm, ansvarar museet också för samlingarna vid tre separata skulpturmuseer av stort kulturhistoriskt intresse: Gustav III:s Antikmuseum i Kungl. Slottet, Orangerimuseet vid Ulriksdals slott och Museum de Vries vid Drottningholms slott.

När Nationalmuseum öppnade 1866 utgjordes kärnan i skulptursamlingen av de verk som ingått i det äldre museum som varit inrymt i Kungliga Slottet. Genom bland annar Gustav III:s samling, inköp och donationer av nyare skulpturer under 1800- och 1900-talen fick ett stort antal verk av ledande svenska skulptörer plats i museets samling. Hit hör till exempel Johan Tobias Sergel, Johan Niklas Byström, Bengt Erland Fogelberg och Per Hasselberg. I samlingarna finns även avgjutningar av klassiska antika skulpturer och en betydande samling utländska skulpturer från medeltiden fram till 1900, av exempelvis Francesco Laurana, Giovanni Bologna och Adriaen de Vries.