Gustav III:s antikmuseum

Gustav III:s Antikmuseum ligger i Kungliga slottets nordöstra flygel, med vacker utsikt över Logården. Besök ett fantastiskt skulpturgalleri, precis som det såg ut på 1700-talet!

Föregångaren till Antikmuseet (och till Nationalmuseum) är Kongl. Museum, som tidigare låg i slottet. När det öppnade för allmänheten 1794 var det ett av de första offentliga konstmuseerna i världen. Det upprättades till minne av Gustav III och där visades skatter av antik romersk skulptur, som var mycket beundrat under nyklassicismens epok. Flertalet av skulpturerna inköptes av Gustav III under hans resa till Italien 1783–1784.

När Nationalmuseum invigdes 1866 i den befintliga byggnaden på Blasieholmen, flyttades konstsamlingarna från slottet till den nya byggnaden. Just de antika skulpturerna återfick dock så småningom sin ursprungliga plats på slottet, när Gustav III: Antikmuseum invigdes 1958.

Precis som på 1700-talet

Sedan dess har samlingen utökats med modern skulptur och en del gipsavgjutningar. Museet är en rekonstruktion av Stora galleriet i Stenmuseum, det mesta prestigefyllda rummet i Kongl. Museum. 1992 återställdes även det mindre galleriet i ursprungligt skick. Skulpturerna är placerade i gallerierna exakt som de ursprungligen ställdes ut.

Öppettider, information, kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se
Kungahusets webblats, de kungliga slotten.

Telefon 08-402 61 30

Bild: Interiör från Gustav III:s antikmuseum.

Interiör från Gustav III:s antikmuseum.

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp