Läckö slott

På Läckö slott, strax utanför Lidköping, får du en levande bild av hur en herreman på 1600-talet bodde. Se möbler, vävda tapeter, målningar, skjutvapen och andra lyxföremål från svensk stormaktstid. Se också årets spännande sommarutställningar.

Läckö slott på Kållandsö i Västergötland är en imponerande byggnad med över 200 rum där man idag kan uppleva en del av den prakt som präglade 1600-talet. Det tillhörde under en period greve Magnus Gabriel De la Gardie som under sin livstid var en av Sveriges mest inflytelserika män. 

Ståndsmässig barockbostad

På 1920-talet genomfördes omfattande renoveringar och en samling av konst och föremål började byggas upp på Läckö slott. Arbetet med att levandegöra och möblera interiörerna intensifierades på 1990-talet.

Idag arbetar Nationalmuseum, Stiftelsen Läckö Slott och Statens fastighetsverk kontinuerligt med att utveckla slottets miljöer i syfte att ge besökarna en levande bild av en herremans barockbostad. I de övre våningarna finns idag möbler, vävda tapeter och målningar från 1600-talet.

Permanenta utställningar

Skattkammaren på Läckö - lyxföremål från svensk stormaktstid är en utställning som producerats av Nationalmuseum. Här visas praktfulla föremål, bland annat silver, delar av drottning Kristinas urbinoservis och en Nautiluspokal. Under 1600-talet fanns ett intresse för dyrbara metaller, kuriositeter från världens länder och skickligt utförda arbeten vilka vi idag, precis som under barocken, kan njuta av och förundras över.

I Rustkammaren på Läckö Slott visas en stor samling av skjutvapen. Samlingen donerades av Axel Wallenberg till Armémuseum och i en utställning producerad av Nationalmuseum kan besökare se både hjullåsbössor och pistoler. Under stormaktstiden var jakten en exklusiv nöjesform för de högsta samhällsskikten. Att jaga villebråd ansågs vara en nyttig övning för furstar och adelsmän inför krigisk verksamhet. Särskilda rum inreddes på slotten och de stora godsen för vapen och rustningar.

Interiörer från Läckö slott.

Nationalmuseums sommarutställning

Nationalmuseums sommarutställning på Läckö Slott 2017 handlar om det för många svenskar okända, men fantastiska silver som framställdes i Finland före separationen från Sverige 1809. Utställningen visar drygt 150 föremål från 1500-talet och framåt.
Läs mer om utställningen här.

Öppettider, information, kontakt

För information kring öppettider, visningar och övrig information, se Läcko slotts webbplats, www.lackoslott.se.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp