Orangerimuseet

Orangeriet i Ulriksdals slottspark har historiskt tjänat som vinterförvaringsplats för de sydländska växter och fruktträd som sommartid smyckade slottsträdgården. För 20 år sedan beslutade Kungen att upplåta orangeriet som skulpturmuseum.

I stormaktstidens Sverige var sydfrukter dyrbara och exklusiva och förhöjde hovets festmåltider. Vid slotten byggdes påkostade orangerier, eller pomeranshus som de då kallades, där parkens exotiska växter förvarades under vintern. 

Tessins arkitektkur

Orangerimuseet är centralt placerat i slottsparken invid Ulriksdals slott i Solna, strax norr om Stockholm. Det nuvarande orangeriet uppfördes i slutet av 1600–talet av Nicodemus Tessin d.y. på uppdrag av änkedrottning Hedvig Eleonora. Trots flera senare ombyggnader är det fortfarande Tessins arkitektur som dominerar orangeriet.

Ny funktion

I dag har orangeriet fått en annan spännande funktion. Sen urminnes tider har skulptur hört samman med natur och numera ses här en utställning av svensk skulptur ur Nationalmuseums samlingar. Skulpturerna är från 1700- till 1900-talet och gjorda av bland andra Johan Tobias Sergel och Carl Milles.

Läs mer

Läs mer om samlingarna i Orangerimuseet.
Läs mer om Ulriksdals slott.

Öppettider, information, kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se Kungahusets webbplats, de kungliga slotten.

Bild: Interiör från Orangerimuseet.

Interiör från Orangerimuseet.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp