Rosersbergs slott

Rosersberg är ett kungligt lustslott som bjuder på bildkonst och inredningar från 1700- och 1800-talen.

Det är främst interiörer i sengustaviansk stil och empire från Karl XIII:s och Karl XIV Johans tid som möter dagens besökare, men slottets historia tar sin början betydligt tidigare. Mellan åren 1634 och 1638 lät riksskattemästaren Gabriel Bengtsson Oxenstierna bygga ett slott i renässansstil och namngav det efter sin mor som tillhörde den välkända ätten Tre Rosor. Sonen Bengt Gabrielsson Oxenstierna och arkitekten Nicodemus Tessin d.y. omskapade på 1680-talet slottet i fransk-italiensk barockklassicism med påkostade inredningar, så som tak av förgylld och försilvrad stuck.

Kungligt lustslott

Rosersberg blev kungligt lustslott 1762 när det ställdes till hertig Karls disposition. På 1770-talet genomgick slottet en första ombyggnad för hertigen och hans hertiginna Hedvig Elisabet Charlotta, genomförd under ledning av arkitekten Jean Eric Rehn. De interiörer vi möter på dagens Rosersberg har Gustaf af Silléns som upphovsman, som i nära samarbete med hertigen själv gestaltade det tidiga 1800-talets strängare nyklassicistiska ideal.

Parken

Även parken förändrades och blev omtalad i sin tid. Märkligasst var kanske den långa kanalen med galärer och svanar. I kanalens mitt fanns en holme med en porslinspaviljong med marmorkolonner. Av barockparken finns idag knappast några synliga spår, utan den nuvarande parken runt Rosersbergs slott är av den engelska typ som blev populär under det sena 1700-talet.

 

Bild: Rosersbergs slott

Rosersbergs slott

Information, öppettider, kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se Kungahusets webbplats, de kungliga slotten.

Förbokning av gruppvisningar: 08-59 03 50 39

 

 

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp