Strömsholms slott

Strömsholms slott är strategiskt placerat på en holme i Kolbäcksån, nära utloppet i Mälaren.

Slottet uppfördes för Gustav Vasa vid 1500-talets mitt. Därefter har det vid flertal tidpunkter tillfallit änkedrottningar. Det har bland annat tillhört Gustav Vasas änka Katarina Stenbock, Gustav II Adolfs änka Maria Eleonora samt riksänkedrottning Hedvig Eleonora, gemål till Karl X Gustav.

Nicodemus Tessin d.ä. och Carl Hårleman

På 1660-talet gav Hedvig Eleonora arkitekten Nicodemus Tessin d.ä. i uppdrag att ersätta det gamla slottet med den byggnad som idag står på platsen. På Strömsholm kan besökaren idag bl.a. se ett kapell skapat av Carl Hårleman för Ulrika Eleonora d.y. och Fredrik I samt exempel på rum utformade för Sofia Magdalena, gemål till Gustav III.

Den karolinska och gustavianska epoken

De rekonstruerade inredningarna bygger till stora delar på ett något senare inventarium från 1816. Här visas möbler och textilier från den karolinska och gustavianska epoken ur Kungliga Husgerådskammarens samlingar.

Nära anknytning till hästar

Redan på Gustav Vasas tid hade Strömsholm nära anknytning till hästar då han lät anlägga ett stuteri i närheten. I Rikssalen hänger målningar föreställande ett antal av Karl XI:s livhästar avbildade av hans hovkonstnär David Klöcker Ehrenstrahl. Här finns flera exempel på den karolinska tidens djurmåleri alltifrån drottningars knähundar till exotiska papegojor, vissa med gammal hemortsrätt på slottet.

Porträtt

Nationalmuseums samling av bildkonst på Strömsholm innehåller även äldre porträtt, flera med anknytning till de kungar och drottningar som har bott på slottet.

 

Bild: Strömsholms slott

Strömsholms slott

Öppettider, information, kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se
Kungahusets webbplats, de kungliga slotten


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp