Tessininstitutet

Tessininstitutets konstsamling förvaltas av Nationalmuseum. Du ser den på Svenska Institutet i Paris.

Denna rika samling, med mästerverk av konstnärer som Gustaf Lundberg, Alexander Roslin, Adolf Ulrik Wertmüller och Louis-Jean Desprez, vittnar om de svensk-franska konstnärliga kontakterna från 1600-talet fram till idag. Hängningen och presentationen som även ger en historisk ram, visar hur omfattande både de kulturella och politiska förbindelserna varit mellan de två länderna.

Donation till Svenska staten

Tessininstitutet är en viktig del av Svenska Institutet alltsedan verksamheten 1971 flyttade in i stadspalatset Hôtel de Marle i Marais-kvarteren. Det var institutets grundare, konsthistorikern och kulturrådet vid Svenska Ambassaden, Gunnar W. Lundberg, som i början av 1960-talet övertygade den svenska regeringen att för statens räkning köpa den vackra byggnaden för att ge en ståndsmässig inramning till den konstsamling och det bibliotek som han med passion och kunnighet byggt upp sedan 30-talet. Konstsamlingen donerades till svenska staten i samband med att Svenska Institutet öppnades 1971. Den förvaltas sedan dess av Nationalmuseum men finns fortfarande kvar vid Svenska Institutet.

Med tyngdpunkt på 1700-talet

Av samlingens 600 målningar, 5000 verk på papper (akvareller, teckningar och grafiska blad) skulpturer, medaljer och  äldre böcker ligger tyngdpunkten på 1700-talet och utgör en rik källa för forskare som intresserar sig för fransk och svensk konsthistoria.  Regelbundet lånas verk ut till utställningar i och utanför Frankrike och Sverige.

Konsthistoriskt bibliotek 

Parallellt med konstsamlingen byggde Gunnar W Lundberg upp ett konsthistoriskt bibliotek. I samband med Svenska Kulturhusets öppnande 1971 skänktes ett stort antal böcker till det då nyöppnade universitetsbiblioteket i Umeå och till Nordiska Biblioteket i Paris. På Svenska Institutet behölls enbart de böcker som behandlade svensk konsthistoria. Dessa verk har nu flyttats nu över till La Bibliothèque Nordique.


 

Interiör från Tessininstitutet, Svenska Institutet i Paris.

Interiör från Tessininstitutet, Svenska Institutet i Paris.

Öppettider, information,kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se Svenska Institutets webbplats

Telefon +33-1-44 78 80 20


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp