Vadstena slott

I centrala Vadstena, alldeles intill Vätterns strand ligger ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Vadstena slott byggdes som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa år 1545, i syfte att skydda Stockholm från eventuella danska och småländska attacker. Planerna ändrades dock och fästningen byggdes som till ett renässanspalats åt kungasonen hertig Magnus. Det dröjde ändå till 1620 innan slottet stod helt färdigbyggt.

Välbevarat renässansslott

Som besökare kan man idag se historiska utställningar på första våningen, ett av de fyra kanontornen, andra våningen (ej sommartid) och den tredje våningen, som är möblerad med möbler och tavlor från 1500- och 1600-talen. I dag räknas slottet som ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Slottet inrymmer, förutom museum, även Vadstena direct, Internationella Vadstena Akademien, samt landsarkiv.

Guidning i försvarsborgen:
Följ med Peder Ribbing tillbaka i tiden till år 1567. Upplev en spännande tur inom försvarsborgens väggar medan du hör kanonernas mullrande skott bakom dig. Hör om livet i borgen när Vadstena var belägrat av danskarna och hela stadens befolkning tog skydd inne på borggården. Lär dig om livet som soldat och deras hårda arbete för att försvara staden. Välkommen till en äventyrsupplevelse!

Guidning i renässansslottet:
Träffa Johan III eller prinsessan Cecilia och låt dig bli guidad genom slottets alla mäktiga salar. På 1500-talet blev internationellt erkännande allt viktigare och man behövde skrytbyggen att visa upp för Europas kungahus. Försvarsborgen i Vadstena byggdes om till det mäktiga renässanspalats vi ser idag. Besök den vackra bröllopssalen och den pampiga slottskyrkan med 14 sekunders efterklang. Hör berättelser om vad som har utspelat sig här på slottet genom tiderna och hur en dag på slottet kunde se ut. Lär dig om hur man levde som kunglig på 1500-talet. Välkommen till en kunskapsrik upplevelse i häftig 1500-tals miljö!

 

Öppettider, information, kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se http://www.svetur.se/sv/visit-vadstena/.

E-post: This is an email address


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp