Fri entré från 1 januari

Fri entré för alla hos Nationalmuseum från 1 januari 2016.

Från årsskiftet träder regeringens reform om fri entré in på vissa av de statliga museerna. Den fria entrén är föreslagen att införas från 1 februari men Nationalmuseum inför den redan från 1 januari i utställningslokalerna på Konstakademien och från 2 januari på Nationalmuseum Design på Kulturhuset Stadsteatern (hela Kulturhuset Stadsteatern är stängt på nyårsdagen).

- Eftersom det är relativt små verksamheter vi driver i våra tillfälliga lokaler så har vi möjlighet att ställa om med kort varsel. Det känns självklart för oss att införa fri entré redan från årsskiftet eftersom Nationalmuseums konstsamlingar ska finnas till för alla. Vi vill göra det möjligt för fler att ta del av vårt gemensamma kulturarv, säger Berndt Arell, överintendent på Nationalmuseum.

Regeringen har avsatt 80 miljoner kronor i budgeten för 2016 för att införa fri entré vid vissa statliga museer. Regeringen bedömer att lika tillgång till det gemensamma kulturarvet bör ses som en demokratisk rättighet och att det är viktigt att så många som möjligt upplever att museerna är till för dem.

Bild: Alexander Roslin, Damen med slöjan (detalj)

Alexander Roslin, Damen med slöjan (detalj)