Arkitekt vald för projektering inför Nationalmuseums renovering

Publicerad 12-09-27 11:26

Wingårdh Arkitektkontor har i samarbete med Wikerstål Arkitekter tilldelats uppdraget att projektera för Nationalmuseums renovering. Nya Nationalmuseum står klart och kan ta emot publik igen 2017.

Statens fastighetsverk (SFV) fick i februari 2012 regeringens uppdrag att genomföra projektering av Nationalmuseums huvudbyggnad i Stockholm. Under våren har en upphandling gällande arkitektuppdraget gjorts.

Uppgiften går till Wingårdh Arkitektkontor i samarbete med Wikerstål Arkitekter. Uppdraget, för renovering och ombyggnad av Nationalmuseum, omfattar projektering till och med bygghandling för huvudbyggnaden. Projekteringen avslutas hösten 2014 och därefter tar byggfasen vid.

Kompletterande kompetenser

Wikerstål Arkitekter har gedigen erfarenhet av kulturhistoriska miljöer, däribland Borgholms slottsruin, Varbergs fästing, Kalmar slott och Lunds Domkyrka. På Wingårdhs meritlista står uppdrag som House of Sweden i Washington DC, Svenska Ambassaden i Berlin, Kontrolltornet på Arlanda och Universeum i Göteborg.

Öppet som vanligt

Fram till den 3 februari 2013 kan du besöka Nationalmuseum på Blasieholmen som vanligt. Under tiden för evakuering och renovering flyttar museiverksamheten ut och du kan se samlingarna och specialutställningar på en rad andra museer och konsthallar, både i Sverige och utomlands.

Ny Stockholmsadress

Nationalmuseum kommer också att ha en tillfällig Stockholmsadress i Konstakademin på Fredsgatan 12. Det nya konstcentret öppnar för besökarna redan sommaren 2013. Nya Nationalmuseum, ett miljöklassat grönt museum, står klart och kan ta emot publik igen 2017.

INTRESSANTA LÄNKAR:

> Tipsa en vän

Öppettider:

Stängt för omhängning, men öppet i Butiken:
tisdag–fredag 11–17
lördag, söndag 12–16
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.