Crossing Borders på Arlanda

Publicerad 13-12-19 13:00

Under våren visar Nationalmuseum fotoutställningen Crossing Borders på Stockholm Arlanda Airport. Den innehåller porträtt av internationellt kända svenskar som på olika sätt har utmanat och överskridit gränser.

Crossing Borders öppnar den 19 mars i Terminal 5 på Arlanda.

Utställningen består av fotografiska porträtt av kända svenskar som blivit uppmärksammade och nått framgång utanför landet, men som också i andra avseenden utmanat och överskridit gränser. Här finns toppidrottare som Zlatan Ibrahimovic och Therese Alshammar, stjärnor inom musik, litteratur och film som Ann Sofie von Otter, Tomas Tranströmer, Noomi Rapace och Tomas Alfredson samt välkända profiler inom politik och näringsliv som Inga-Britt Ahlenius, Jan Eliasson och Ingvar Kamprad. Porträtten är utförda av svenska fotografer som Denise Grünstein, Hans Gedda, Eric Broms och Thron Ullberg.

Utställningen är en del i samarbetet med Swedavia för att visa konst och design på flygplatser. På Arlanda får Nationalmuseum möjlighet att nå en större och mer internationell publik; flygplatsen besöks årligen av ca 20 miljoner resenärer. Utställningen är även ett led i satsningen på att stärka och utveckla verksamheten vid Statens porträttsamling som idag är en del av Nationalmuseums samlingar.

Statens porträttsamling, som huvudsakligen finns på Gripsholms slott, är världens äldsta nationella porträttgalleri. I den finns över 4 600 porträtt av framstående svenskar från 1500-talet till idag. Här finns en lång rad kungligheter representerade, men också framstående svenskar som Greta Garbo, Ingmar Bergman och Dag Hammarskjöld.

I samband med utställningen på Arlanda förvärvar museet de utställda porträtten, vilket innebär en markerad satsning på att öka antalet samtida och aktuella svenskar i porträttsamlingen.

Under hösten fortsätter samarbetet med Swedavia på Umeå Airport som en del i Nationalmuseums uppdrag att medverka i kulturhuvudstadsåret i Umeå 2014.

Utställningen Crossing Borders visas i Terminal 5 på Stockholm Arlanda Airport från den 19 mars till den 3 augusti 2014.

Foto: Peter Cederling, Therese Alshammar © Peter Cederling

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–18
Tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.