Project Runway på Nationalmuseum

Publicerad 12-10-18 11:34

För första gången visas programmet Project Runway i Sverige. I ett av avsnitten får deltagarna besöka Nationalmuseum för att hitta inspiration till en minikollektion. Nu visar museet tre kreationer som skapades av det lag som vann deltävlingen.

I det fjärde avsnittet av Project Runway Sverige besöker deltagarna Nationalmuseum för att genomföra en deltävling. Utmaningen var att med hjälp av inspiration från Nationalmuseum skapa en sammanhängande men dynamisk minikollektion som har tydliga referenser till ett specifikt utvalt konstverk – och samtidigt är trendriktig våren 2013.

I det vinnande laget ingick Elle Frostegård, Naim Josefi och Robert Svensson. Temat var svenskt och europeiskt 1700-tal.

Inspiration från Pilo

Kollektionen skapades med inspiration av Carl Gustav Pilos ofullbordade målning Gustav III:s kröning, målad under åren 1782-1793. Målningens suggestiva karaktär beror dels på att den aldrig färdigställdes, dels på att konstnären använde bitumenfärg som är en färg med asfaltoljor som tränger fram genom pigmentskikten så att de mörknar och rinner.

Målningens mångtydighet, där underliggande skisser framträder, fångade designerna i en kollektion med plagg i lätta, tunna och transparenta organzatyger i lager på lager. Liksom i målningen framträder mönstrade tyger under lager av enfärgade textilier.

Flyktighet och förändring

Målet var att genom de tunna tygerna och den grå färgskalan förmedla målningens känsla av oskärpa, dis och flyktighet. De tre plaggen har även tagit fasta på att målningens tema handlar om förvandling, där kronprinsen genom kröningen blir kung. Även de tre plaggen handlar om en förvandlingsprocess, från larv till puppa och fjäril.

Se kollektionen på Nationalmuseum

Minikollektionen visas i salen för svenskt och europeiskt 1700-tal från den 23 oktober till och med den 9 december 2012.

Utmaning: Minikollektion
Designer: Elle Frostegård, Naim Josefi och Robert Svensson
Tema: Svenskt och europeiskt 1700-tal
Antal produktionstimmar: 20 timmar
Budget: 3 000 kronor/lag

Minikollektion skapad av Elle Frostegård, Naim Josefi och Robert Svensson som vann denna deltävling i Project Runway Sverige. I bakrunden inspirationskällan Carl Gustav Pilos målning Gustav III:s kröning. Ofullbordad.

Bild: Naim Josefi, monterar de vinnande kreationerna från en av deltävlingarna i TV-programmet Project Runway Sverige framför målningen som var lagets inspiration.
Naim Josefi monterar den vinnande kollektionen från en av
deltävlignarna i Project Runway Sverige.

INTRESSANTA LÄNKAR:

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–17
tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12, Stockholm.