Statens porträttsamling

Alexander Roslin, Carl von Linné.

Foto:
Nationalmuseum

Motiv/bildtext:
Alexander Roslin, Carl von Linné, 1775. Olja på duk.
Statens porträttsamling.

När Alexander Roslin målade av Carl von Linné år 1775, så placerade han en linnea som kännetecken på den store botanistens rockslag. Porträttet visar blomsterkonungen som en åldrad och mild man, medan han i verkligheten kunde vara en nog så vresig herre. Meningen med Roslins målningar är dock inte att avslöja modellens inre, utan att skapa en representativ bild för kommande generationer.

Format:
Photoshop rgb / jpeg
300 dpi

Användning:
Fri publicering med angivande av fotograf och endast i artikel/recension i samband med redaktionell text om Gripsholms slott och Statens Porträttsamling. Vid publicering av bild som har annan copyright än Nationalmuseum är bildanvändaren skyldig att betala ersättning till den som bevakar konstnärens/fotografens rättigheter.

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–18
Tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.