Porträttminiatyrer ur samlingarna

Robert Thorburn Mrs Georgiana Maria Tufnell, gift Grenfell Glyn, Baroness Wolverton

Foto/Photo:
Nationalmuseum

Motiv/bildtext:
Robert Thorburn (1818-1885)
Mrs Georgiana Maria Tufnell, gift Grenfell Glyn, Baroness Wolverton, (död 1894,) ca 1855.
45,8 x 34 cm akvarell på elfenben
Inköp Bonhams, London, 22 november 2006 Hjalmar och Anna Wicanders donationsmedel

Skotten Robert Thorburns storformatiga miniatyr på elfenben tar definitivt död på föreställningen att miniatyrer måste vara små, en vanlig missuppfattning. Den tunna elfenbensplattan är utvunnen genom fanérmetoden, känd i Frankrike sedan 1820-talet. Formatmässigt tävlade miniatyrister Thorburn med oljemåleriet medan det konstnärliga uttrycket avslöjar influenser från den tidiga fotografin. Drottning Victorias make, prins Albert har väl sammanfattat Thorburns stil i följande dagboksanteckning 1844: “he has painted some splendid miniatures, with such depth of colouring & such power, as I have never before seen in a miniature”.

Format:
Photoshop rgb / jpeg
300 dpi

Användning
Fri publicering med angivande av fotograf och endast i artikel/recension i samband med rubricerat evenemang.
The image is free to use accompanying media coverage of Nationalmuseum in Stockholm, Sweden.

> Tipsa en vän

Öppettider:

Tisdag–fredag 11–18
lördag, söndag 12–16
måndag stängt

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.