Bakgrund: Nya Nationalmuseum

Publicerad 10-10-13 14:30

Nationalmuseum fortsätter vara öppet för alla! När museibyggnaden måste stänga för omfattande renovering fortsätter Nationalmuseum att visa konst i världsklass och möta publiken i Stockholm, i hela landet samt utomlands.

Regeringen har i sin budgetproposition för 2011 föreslagit att Nationalmuseum tillförs 7,3 miljoner kronor för 2011, 23 miljoner kronor för 2012 och 33 miljoner årligen från och med 2013 för att täcka ökade kostnader i samband med den kommande renoveringen.

Vad händer nu?


Statens fastighetsverk har i uppdrag att ta fram ett byggnadsprogram som ska lämnas till regeringen i augusti 2011. Detta innehåller bland annat tidsplaner och ekonomiska beräkningar för renoveringen. Statens fastighetsverk har redan gjort en förstudie, som är grunden för byggprogrammet. Förstudien lämnades in i april 2009 och kompletterades i augusti 2009 samt våren 2010.

När stänger Nationalmuseum för renovering?

Vi kan inte ge ett exakt datum ännu men vi kommer att stänga byggnaden tidigast 2013. Fram till dess pågår den publika verksamheten i huset som vanligt. Vi kommer alltså att ha utställningar, program och föreläsningar hela 2010, 2011 och 2012.

Hur länge kommer Nationalmuseum att vara stängt?


Själva byggnaden på Blasieholmen kommer enligt Statens fastighetsverks utvecklade förslag från 2009 att behöva vara helt stängd i 2,5 år och det blir tidigast 2013. Men det betyder inte att Nationalmuseums verksamhet ligger nere! Vi kommer under den tiden att finnas på andra platser med våra samlingar. Förhoppningsvis kommer vi att kunna ha utställningar och verksamhet precis intill museibyggnaden. Vi kommer också att låna ut konst till andra museer och konsthallar runt om i Sverige. Delar av det du kan se på Nationalmuseum idag, kommer du kunna se på andra platser under stängningen.

Vart ska jag vända mig om jag vill veta mer?

Frågor om byggnadsprogrammet och själva renoveringen svarar Statens fastighetsverk på, www.sfv.se. Frågor om Nationalmuseums verksamhet kan du mejla till This is an email address.
 

> Tipsa en vän

BESÖKSADRESSER:

@ Konstakademien
Fredsgatan 12, Stockholm

@ Kulturhuset Stadsteatern
Sergels torg, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp