Jobba på Nationalmuseum

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Vi har cirka 150 anställda och utgör myndigheten Nationalmuseum.

Några exempel på vad anställda vid Nationalmuseum arbetar med.

Nationalmuseum är Sveriges ledande konst- och designmuseum. Samlingarna omfattar ca 700 000 föremål av äldre måleri, skulptur, teckningar och grafik från 1500-talet till sekelskiftet 1900. Samlingen med konsthantverk och design sträcker sig från 1500-talet fram till idag.

Museibyggnaden i Stockholm genomgår för närvarande en renovering och beräknas öppna igen under 2018. Under tiden har verksamhet flyttat ut och fortgår genom samarbeten både i Sverige och utomlands och med tillfälliga utställningar på Konstakademien, Fredsgatan 12 och Nationalmuseum Design på Kulturhuset i Stockholm.

Fram tills stängning inför renovering har ca 400 000 besökare årligen kommit för att se verk av Rembrandt, Boucher, Watteau, Renoir, Velázquez, Goya, Dürer med fler. Samlingen med nordisk konst är tongivande med verk av Anders Zorn, Carl Larsson, Alexander Roslin. Förutom bildkonst, skulptur och äldre konsthantverk visar museet designutvecklingen under 1900-talet med kontinuerliga förvärv även av nutidsdesign.

I samlingarna ingår även Statens porträttsamling på Gripsholms slott, världens äldsta nationella porträttgalleri med över 5 000 historiska och nutida porträtt. Nationalmuseums samlingar finns även att se på kungliga slott i Sverige, på Gustavsbergs porslinsmuseum i Stockholmsområdet samt på Tessininstitutet i Paris.

Nationalmuseum är en statlig myndighet med regeringen som uppdragsgivare under Kulturdepartementet. Uppdraget är att bevara kulturarvet och främja konsten. Vidare att vårda och tillgängliggöra samlingarna och att stå för kunskap.

Lediga jobb

Lediga jobb hittar du under denna rubrik i menyn till vänster.

Bakom kulisserna

Under den här sidrubriken i menyn till vänster kan du läsa om vad några av alla som arbetar på Nationalmuseum gör. Fler artiklar från "bakom kulisserna" publiceras allteftersom.

Från Stockholms Barnkulturfestival augusti 2014.
Från Stockholms Barnkulturfestival augusti 2014

Från nedtagningen av målningen Midvinterblot av Carl Larsson.
Från nedtagningen av målningen Midvinterblot av Carl Larsson.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp