2016 års Unga konsthantverkare

2016 års Unga konsthantverkare är smyckekonstnären Märta Mattsson. Fascinerad av naturens under omvandlar hon döda djur och insekter till smycken och ger det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Stipendiet delas ut av Bengt Julins Fond.

Smyckekonstnären Märta Mattsson är född 1982 i Stockholm och utbildad inom silversmide och smyckedesign bland annat på Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg och Royal College of Art i London. Märta finns representerad på bland annat Nationalmuseum, Röhsska museet, Schmuckmuseum i Pforzheim och Museum of Arts and Design (MAD) i New York.

Sedan 2007 har hon ställt ut sina smycken i både grupp- och soloutställningar över stora delar av världen. Under våren har hon bland annat deltagit i utställningen Open Space–Mind Maps på Nationalmuseum Design, Smyckekonst på Svenskt Tenn på Svenskt Tenn, Not Too Precious på National Craft Gallery på Irland och med soloutställningen Dödligt vackert på Thielska Galleriet. I sommar är hon aktuell i utställningen Juvelerarkonst på Läckö slott samt soloutställningen Death occupies the space between us på Galerie Marzee i Nijmegen.

– Jag ser det vackra i det som kan uppfattas som avstötande och till och med äckligt. Det finns en mänsklig dragningskraft till sådant som vi inte kan förstå och sådant som vi tycker är lite obehagligt. Jag gräver i den här känslan och gör den tillgänglig för andra i mina smycken. Jag delar med mig av min nyfikenhet och får andra att se skönhet i det som vi inte trodde var vackert. Jag omvandlar döda djur och insekter till smycken och ger dem på så vis ett nytt liv och ett nytt syfte, säger Märta Mattsson.

Juryns motivering

För det fantasifulla arbetet med att driva olika historiska traditioner inom smyckekonsten till nya dimensioner. Fascinerad av naturens under ger Märta Mattsson det som annars skulle förmultna ett nytt liv. Smyckena pendlar skickligt mellan förförelse och känslor av krypande obehag.

Årets jury

Rolf Julin (Bengt Julins Fond), Elsebeth Welander-Berggren, ordf. (Sven-Harrys konstmuseum), Micael Ernstell (Nationalmuseum), Love Jönsson (Röhsska museet), Cilla Robach (Beckmans Designhögskola) och Kerstin Wickman (designhistoriker och skribent).

Stipendiet Unga konsthantverkare

Stipendiet Unga konsthantverkare delas ut sedan 2001 på initiativ av Bengt Julin. Det syftar till att premiera lovande utövare som inte fyllt 35 år och som har sin huvudsakliga verksamhet i Sverige.

Stipendiet är på 100 000 kronor och delas ut vartannat år. Stipendiat utses av styrelsen för Bengt Julins Fond som till sin hjälp har utsett en jury. Tidigare stipendiater är bland annat Ida-Lovisa Rudolfsson 2014, Simon Klenell 2012, Karl Magnus Nilsson 2010, Helena Hörstedt 2008 och Christian-Pontus Andersson 2006.

Stipendiet delas ut vid en ceremoni den 14 november på Nationalmuseum Design. I anslutning till detta visas ett urval av Märta Mattssons arbeten i Projektcontainern på Nationalmuseum Design 11 november 2016 – 22 januari 2017.

Porträtt av Märta Mattsson. Foto: Emma Fredriksson.

Märta Mattsson. Foto: Emma Fredriksson.

Märta Mattson, Inside beetle. Foto: Märta Mattsson.

Märta Mattsson, Wings, foto: Märta Mattsson

BESÖKSADRESS: