Våra besökare i Stockholm, övriga landet och i världen

Besöksstatistik

Vi noterar antal besök på de platser i landet där myndigheten ansvarar för olika konstsamlingar. Platserna är Nationalmuseum, Gustav III:s antikmuseum, Leufsta bruk, Tessininstitutet i Paris, Gustavsbergs porslinsmuseum och slotten Drottningholm, Gripsholm, Läckö, Nynäs, Rosersberg, Strömsholm och Ulriksdal.

Fram tills stängning inför renovering i februari 2013 har vi årligen registrerat ca 400 000 besök i museet på Blasieholmen. I det nyrenoverade Nationalmuseum, som planeras öppna 2018, kan besökarpotentialen öka med det dubbla.

Kunskap om våra besökare

För att få kunskap om vår publik och därigenom ytterligare förbättra vårt utbud och vår service har vi genomfört tre publikundersökningar per år.
Under säsongen höst/vinter/vår kommer de flesta besökarna från Storstockholm och övriga Sverige. Under sommartid är det framför allt turister som besöker våra utställningar i Stockholm, varav drygt hälften kommer från utlandet. De allra flesta turister kommer från Europa och där står Tyskland för den största andelen.

Under 2011 gjordes en undersökning av demografisk bakgrund bland besökarna på
museet 2005-2011. Rapporten finns här. 

 

Bild: Konstnärens syster, Carl Wilhelmson.

Konstnärens syster, Carl Wilhelmson.

Webbplatsen

De allra flesta besöker webben för att söka information inför ett fysiskt besök i en utställning eller en samlingspresentation. Skoldelen på webbplatsen är populär för lärare. Här finns lärarhandledningar att ladda ned samt annat pedagogiskt material som bidrar till ett lustfyllt lärande. Eftersom alla inte har möjlighet att besöka våra samlingar fysiskt är webbplatsen viktig. För dem ska webben vara en upplevelse i sig.