1500-tal

1500-talet är det århundrade som i Sverige brukar kallas renässansen. Antikens formspråk och motiv återupptäcktes och fick stort inflytande på konsten och konsthantverket.


I och med boktryckandet kunde kunskaper om antikens arkitektur och formspråk spridas till hantverkarna. Medeltidens handelsvägar hade redan öppnat upp för import av föremål utanför Europa. När den portugisiske sjöfararen Vasco da Gama 1497 nådde Indien öppnades en handelsväg direkt till Europa. Från Lissabon spreds lyxvaror som möbler, siden, porslin och kryddor till Europas alla hörn.

Italien som trendsättare

Från de stora furstehoven och de rika borgarna beställdes exklusiva föremål och möblemang i dyrbara material, allt med dekor i antik stil. Det var Italien som satte trenden och modet för renässansperiodens livsstil. 

Mode och trender nådde även Sverige. Kungligheter och adel importerade föremål ändå från fjärran länder liksom övriga Europa.

Mobila textilier

Till det svenska vasahovet kom till exempel möbler och textilier.  Textilierna var bland annat vävda tapeter, en av tidens dyrbarheter. För kungligheter, som flyttade mellan olika slott, var det praktiskt att kunna ta med sig textilierna, som ofta var det mest exklusiva i inredningen. Under vasatiden i Sverige var mycket av möblemanget väggfast och textilierna blev ett mobilt inslag.  De fästes på väggarna och fungerade på så vis värmeisolerande, samtidigt som de klara färgerna och guldtrådarna blev en estetisk upplevelse.