Nederländska, flamländska och holländska mästarteckningar.

En resonerande katalog i två delar.

Nationalmuseum har en betydande samling av nederländska, flamländska och holländska mästarteckningar från 1400-talet till 1700-talet. Nu förbereds en resonerande katalog i två delar över de nederländska 1400- och 1500-talsteckningarna och de flamländska 1600-talsteckningarna (del I) och de holländska 1600-talsteckningarna (del II).

Totalt är det ca 1200 blad ur museets egna samlingar samt från de statliga samlingarna i Uppsala Universitet och Kungliga Akademien för de fria konsterna.

Katalogen är den sista delen i serien Drawings in Swedish Public Collections, av vilken den första gavs ut 1972.

Som en del av forskningsprojektet kommer vissa av teckningarna även att dokumenteras ur materialteknisk synvinkel, genom bl.a. infrarödfotografering (FCIR), röntgenfluorescens spektroskopi (XRF) och Fourier transform infraröd spektroskopi (FTIR).

Den vetenskapliga bearbetningen görs av Börje Magnusson och Carina Fryklund i samarbete med konservator Karin Wretstrand.

Bild:  Två studier av kvinnor med barn, Rembrandt van Rijn.

Två studier av kvinnor med barn, Rembrandt van Rijn.

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven