Tessinföreläsning 2016
Colin B. Bailey

Cospetto! Che bella cosa! My what a beautiful thing. Boucher’s Triumph of Venus in the Nationalmuseum, Stockholm

Tid: Torsdag 10 november 2016, kl.17.00–19.00
Plats: Biografen på Moderna museet
Språk: Engelska
Fri entré. Begränsat antal platser, ingen förbokning.

Colin B. Bailey är Director för Morgan Library & Museum. Han har tidigare innehaft chefs- och intendenttjänster på ett antal nordamerikanska konstmuseer, bland annat The Frick Collection och Fine Arts Museum of San Francisco. Han doktorerade i konsthistoria på Oxford University och är en framstående forskare inom fransk konst under 1700- och 1800-talet.

Colin B. Bailey om föreläsningen

It is generally acknowledged that Boucher’s Triumph of Venus, painted in the summer of 1740 for Count Carl Gustaf Tessin, is the artist’s greatest mythological painting. Brilliant and ambitious in conception and organization, its complex interlocking figures modelled with supreme assurance, this large-scale cabinet picture constitutes Boucher’s signal achievement.

The lecture traces Boucher’s process in the elaboration of his masterpiece, examines the tradition of marine mythologies from Raphael to Poussin, and considers some of the textual and pictorial sources which may have inspired the painter.

We will also focus on Boucher’s relationship with his urbane patron Tessin, their shared interest in rococo ornament, and their passion for conchology - the collecting and display of shells.

François Boucher (1703–1770), Venus triumf (NM 770). Olja på duk, 130 x 162 cm

François Boucher (1703–1770), Venus triumf (NM 770). Olja på duk, 130 x 162 cm. Större bild.

Om Tessinföreläsningen

Varje år bjuder Nationalmuseum in en framstående internationell forskare till en föreläsning inom konstvetenskap. Föreläsningen, som är offentlig, är ett sätt att hylla en exceptionell forskare inom konstvetenskapen och betona museets engagemang till forskningen. Föreläsningen sker oftast i samarbete med andra institutioner som Uppsala universitet, Stockholms universitet eller moderna museet. Vi är tacksamma för att Moderna museet står som värd för Tessinföreläsningen 2016.

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven