Föreläsning: Open Collections

Nationalmuseum ska släppa sina bilder fria. Vad betyder det och vad händer nu? Välkommen till en föreläsning om digital tillgång till samlingarna. Fredag 7 oktober kl 14 –16.

Berthe Morisot, I Boulognerskogen. Bilden är beskuren.

Berthe Morisot, I Boulognerskogen Bilden är beskuren.

Nationalmuseum och Världskulturmuseerna bjuder in till föreläsning.

Plats: Föreläsningen ges på Medelhavsmuseet, Fredsgatan 2, Stockholm.
Tid: Fredag 7 oktober 2016 kl 14 –16.
Anmälan: senast den 30 september via mejl till Karin Glasemann, This is an email address 
Begränsat antal platser. 
Fri entré. Föreläsningen ges delvis på engelska.

Under hösten kommer Nationalmuseum att släppa en del av sina bildsamlingar för fri användning och spridning på nätet, precis som Rijksmuseum i Amsterdam och flera andra museer har gjort. Samtidigt utvecklas samarbeten med aktörer som Wikipedia, Europeana och Digitalt museum för att samlingarna ska vara mer synliga på webben. Vad är syftet och vad är nästa steg? Vilka museer har öppnat sinasamlingar på ett liknande sätt och vad är deras erfarenheter?

Nu ges möjligheten att lyssna på representanter från tre olika museer som under de senaste åren har jobbat på ett liknande sätt. Antje Schmidt (Museum für Kunst und Gewerbe, Hamburg), Karin Nilsson (Livrustkammaren och Skoklosters slott med stiftelsen Hallwylska museet) och Merete Sanderhoff (Statens Museum for Kunst, Köpenhamn) berättar om sina erfarenheter med öppen data, öppna licenser, Wikipediasamarbeten, överraskningar som fanns på vägen och hur man nådde ut längre än förväntat.

Missa inte chansen att höra om, och att diskutera nästa steg, i den digitala världen. Vi bjuder på fika under en kort paus i programmet och erbjuder möjlighet till after-work-mingel på egen bekostnad efterföreläsningen i Café Bagdad.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp