Farliga eller danande syner
i 1800-talets nöjeskultur

Seminarium med Anna-Maria Hällgren, FD forskare vid institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet.

Plats: Lokal Mässen, Konstbiblioteket, Holmamiralens väg 2, Skeppsholmen.
Tid: Fredag 9 december 2016 kl. 14.00-15.30.
Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

Seminariet tar avstamp i hennes avhandling Skåda all världens uselhet: Visuell pedagogik och reformism i det sena 1800-talets populärkultur (2013).

I det sena 1800-talets Sverige gjorde vaxmuseer, resande nöjesetablissemang och andra visuella attraktioner sitt bästa för att hålla vad de lovade: Att visa allt! Men vissa syner, menade kritikerna, var inte lämpliga att ta del av.

I en tid då optimistiska framstegsvisioner existerade parallellt med hotet om förfall, om att bokstavligen falla rakt igenom lagren av civilisation, kom de ”moraliskt tveksamma” inslagen i dåtidens nöjeskultur att bli ett problem: De riskerade att förvirra och förleda. Men även andra röster gjorde sig hörda: Verkligheten var något som alla behövde se, hur karg och fasansfull den än var.

Under seminariet diskuteras hur representationer av sociala problem i det sena 1800-talets nöjeskultur underbyggdes av en visuell pedagogik, genom vilken en specifik observatör formades. Denna observatör var en ansvarstagande medborgare, delaktig i att föra civilisationens utveckling framåt.

Svenska Familje-Journalen 1871

Svenska Familje-Journalen 1871. Större bild.

 

 

 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp