Seminarium: Fredrik Robert Martin (1868–1933)

Konsthistoriker, samlare, orientalist och diplomat.

Seminarium med Ulla-Karin Warberg, Fil mag och intendent på Nordiska museet.

Tid: Fredag 21 oktober 2016 kl 14.00–15.30.
Plats: Mässen, Gamla Sjökarteverket, Holmamiralens väg 2, Skeppsholmen.
Fri entré. Ingen föranmälan krävs.

Under det sena 1800-talet och det tidiga 1900-talet betraktades Fredrik Robert Martin som en avvärldens främsta orientalister. Höjdpunkten på hans internationella berömmelse kröntes av de två stora vetenskapliga verk han gav ut under tidigt 1900-tal: A History of the Oriental Carpet before 1800 (London, 1906–08) och The Miniature Painting and painters of Persia India and Turkey from the 8th tothe 18th Century (London, 1912) samt av utnämningen till generalkommissarie år 1909 för den ditintills största islamiska utställningen i Europa, som ägde rum i München 1910: Ausstellung von Meisterverken Muhammaedanischer Kunst.

Martin kom också att bli en av de främsta förmedlarna av islamisk konst och konsthantverk till svenska och internationella museer och privata samlare. Hans största uppdragsgivare i Sverige var industrialisten Carl Robert Lamm. Trots framgång på det internationella fältet kom Martin närmast att bli en persona non grata beskylld för kulturarvsbrott och spionage. Ständigt på jakt efter pengar och föremål att göra affärer med kom han till slut att stå utblottad. År 1933 dör Fredrik Robert Martin i Kairo med fordringsägarna hack i häl.

Fredrik Robert Martins utställningspaviljong 1897 på Allmänna Konst- och industriutställningen i Stockholm.

Ulla-Karin Warberg är Fil mag och intendent på Nordiska museet. Hon var tidigare intendent på Stockholms Auktionsverks kvalitetsavdelning. Warberg har främst arbetat med möbler och konsthantverk och har sedan unga år speciellt intresserat sig för det Omanska rikets kulturhistoria.

BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven