Damen med slöjan

av Alexander Roslin

Damen med slöjan är den i särklass mest kända och populära av Alexander Roslins alla målningar.  Den är signerad Roslin 1768. Modellen är hans hustru. Hon var pastellmålare och hette Marie-Suzanne Giroust. Hon är klädd à la Boulognaise, dvs som kvinnorna från Bologna i Italien. En del av fascinationen med porträttet är modellens blick, delvis hemlighetsfull och dold bakom slöjan.

När målningen ställdes ut på Parissalongen fann kritikern Diderot att Damen med slöjan var très piquante.

Alexander Roslin föddes samma år som Karl XII dog, 1718. Det är en period i den svenska historien när vi ägnar oss åt en materiell återuppbyggnad. Det fanns helt enkelt inga förutsättningar för den fåfänglighet och lyx som de sköna konsterna räknades till, och därför sökte sig unga konstnärer utanför Sverige - de emigrerade för att kunna försörja sig. Alexander Roslin var en av dem.

Han föddes i Skåne och lärde sig att måla i Stockholm. I mitten av 1740-talet var han hovmålare i Bayreuth. Han for på studieresa till Italien och 1752 kom han till Paris. I Frankrike stannade han sedan i resten av sitt liv, bortsett från två år då han var i S:t Petersburg hos Katarina II och då han passerade Sverige.

Inventarienummer: NM 4098

 
 

Bild: Damen med slöjan, Alexander Roslin.

Damen med slöjan, Alexander Roslin.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp