Frukostdags

av Hanna Pauli

I slutet av 1800-talet blev antalet kvinnor som valde konstnärsbanan allt fler. En viktig orsak till detta var att konstnärutbildningarna öppnats även för kvinnor. En av de mest framträdande i den generation som slog igenom under 1880-talet var Hanna Pauli, född Hirsch. Hon studerade vid August Malmströms Målarskola för kvinnor och vid Konstakademien i Stockholm och därefter vid Académie Colarossi i Paris.

Målningen Frukostdags tillkom i Stockholms skärgård sommaren 1887, strax innan Hanna Hirsch gifte sig med målaren Georg Pauli. Målningens motiv har en rad motsvarigheter i nordisk och fransk konst från senare delen av 1800-talet. Det framdukade måltiden, inne i en matsal eller ute i det fria, skildrades av flera av de franska impressionisterna, liksom av skandinaver som Carl Larsson, Peder Severin Krøyer och Laurits Andersen Ring. Hanna Pauli har framför allt koncentrerat sig på ljusskildringen, och lagt stor möda på att återge hur ljuset faller genom trädens lövverk och skapar ett livfullt skimmer i bordduken och på marken. Reflexerna i koppar, fat, kaffepannor och glasskålar är återgivna med stor träffsäkerhet.

Som de flesta nordiska konstnärer under 1880-talet var Hanna Pauli främst influerad av de franska realisterna. Det fria målningssättet i Frukostdags antyder emellertid att hon också inspirerats av impressionisterna. Då målningen visades på en utställning i Stockholm fick den ett blandat mottagande i pressen. En av de mest kritiska recensenterna noterade att duken på bordet inte var helt vit, utan att den såg ut som om några barn torkat av sina smutsiga händer på den.

Inventarienummer: NM 1705 

Bild: Frukostdags, Hanna Paulli. © Hanna Pauli/BUS 2009.

Frukostdags, Hanna Paulli. © Hanna Pauli/BUS 2009.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp