Sovande yngling som väcks av ung kvinna med eld

av Nicolas Régnier

Nicolas Régnier var en flamländsk konstnär som levde cirka 1591–1667. Under sin tid som konstnär var han främst verksam i Rom och Venedig i Italien. Hans konst har därför snarare kommit att betraktas som italiensk än som flamländsk.

I Italien kom Régnier i kontakt med traditionen efter den store konstnären Caravaggio. Detta måleri kännetecknas av känsloutspel som förstärks av kraftfulla ljuseffekter och djupa färger.

Målningen Sovande yngling som väcks av ung kvinna med eld är målad under Régniers romerska period. Den är en del i en svit om tre verk med samma tema. Målningen räknas som ett av Régniers främsta verk, fyllt av utsökta detaljer såsom de sönderrivna korten, vaxet som runnit längs ljusstaken och skuggan från den unge mannens ögonfransar. Den unga kvinnan som är avbildad i målningen bjuder in betraktaren att ta del i skämtet som den sovande mannen utsätts för.

Generös gåva

Régniers målning är en gåva till Nationalmuseum från föreningen Nationalmusei Vänner. I samband med att föreningen inledde sitt 100-årsfirande under 2011 startades en jubileumsinsamling. Gåvan överlämnades till Nationalmuseum under firandets finalkväll i slutet av november 2011. Målningen kompletterar museets samling av italienskt 1600-talsmåleri.

Bild: Nicolas Régnier, Spåscen

Nicolas Régnier, Spåscen


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp