Kökspigan

av Rembrandt Harmensz van Rijn

Kökspigan betraktas av många som ett av Rembrandts mest representativa verk. De varma färgtonerna i rött, brunt och gult samt den levande framställningen av flickan gör den till ett av hans verkliga mästerverk.

Man antar att Rembrandt har haft en speciell person, kanske någon i hans hushåll som modell, någon som han kände väl, eftersom han givit henne en sådan tydlig karaktär. Men det är inte hans Hendrickje, den kvinna som han levde ihop med 1651, hon var 25 år gammal då och Kökspigan är förmodligen något yngre. I mitten av 1600-talet målade Rembrandt en serie målningar på gränsen mellan porträtt och genrebild av unga flickor. I Nationalmuseums samlingar finns en serie teckningar med liknande komposition där modellen vilar armbågarna mot ett underlag.

Motivet med en tjänsteflicka i en fönster- eller dörröppning var populärt bland samlare under 1700-talet. Konstsamlaren Roger de Piles, beskriver 1715 i sin Cours de peinture par principes en målning som påminner om Kökspigan med orden:

Rembrandt roade sig en dag med att måla ett porträtt av sin tjänsteflicka och ställde ut det i fönstret för att lura förbipasserande fotgängare… Han lyckades för det dröjde flera dagar innan tricket upptäcktes. Som man väl kan föreställa sig så var det varken modellens skönhet eller ädla uttryck som hade åstadkommit denna effekt. När jag var i Holland var jag intresserad av att se porträttet. Jag fann att det var målat med stor kraft. Jag köpte det och det intar nu en viktig plats i min kollektion.

 

Bild: Kökspigan, Rembrandt Harmensz van Rijn.

Kökspigan, Rembrandt Harmensz van Rijn.

Kung Gustav III, köpte Kökspigan tillsammans med flera andra konstverk 1779 av dödsboet efter Eva Bielke. Då hade målningen varit i svensk ägo sedan sent 1600-tal med titeln ”Studie av pojke stödjande huvudet i handen”. Den är inventarieförd i museets samlingar 1861 med orden ” Porträtt af ung qvinna i röd tröja, kallad Rembrandts kökspiga”.

Inventarienummer: NM 584


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp