Kristus Allhärskaren

Den här ikonen föreställer Kristus Allhärskaren och kommer från det bysantinska riket. Förmodligen är den målad någon gång under sent 1300-tal. Den köptes in till museet redan 1917 och är en viktig grund i Nationalmuseums ikonsamling.

Motivet Kristus Allhärskaren är ett vanligt motiv i den östeuropeiska kyrkan, men förekommer även i en del tidiga kristna konstverk i Italien. Motivet föreställer Jesus, eller Kristus (Messias) som allsmäktig härskare, över både himmel och jord.  Genom återuppståndelsen har han härskat över döden och ses därför som allsmäktig.

Hans hand kan tolkas som ett treenighetstecken, vilket syftar på att Gud, Jesus och Den Helige Ande är densamma. Treenigheten är en central del i den kristna läran. Handen kan också ses som ett välsignande tecken eller som en symbol för lärande. Boken i Jesus hand ska vara Nya testamentet. Båda dessa saker, det vill säga handen och tecknet den visar samt boken, är Jesus attribut när han avbildas som Kristus Allhärskaren. Att ge Jesus, Maria och helgon olika attribut, det vill säga saker de omges med, var ett sätt att få människor att känna igen personen på bilden och förstå vad bilden handlar om.

På medeltiden var kyrkans bildvärld i princip den enda bildvärld man kände, vilket innebär att församlingen med stor sannolikhet kände igen och förstod bilderna. För människor idag kan det ibland vara svårt att tolka och förstå attribut och symboler som förekommer i äldre tiders konst. Det är inte så konstigt, för idag omges vi av bilder som har en helt annan symbolvärld än för 700 år sedan.

Inventarienummer: NMI 276

Bild: Kristus Allhärskaren, okänd bysantinsk konstnär.

Kristus Allhärskaren, okänd bysantinsk konstnär.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp