Midsommardans

av Anders Zorn

Anders Zorn föddes i Mora i Dalarna 1860 och var en av det svenska sekelskiftesmåleriets mest uppskattade konstnärer. Zorn var oäkta son till Grudd-Anna som hade träffat hans far, en tysk bryggarmästare, Leonard Zorn under sina arbetsresor till Uppsala. Leonard Zorn var verksam vid samma bryggeri som hon arbetade i. Zorn uppfostrades av sina morföräldrar och visade tidigt en stor begåvning för teckning och sattes som elev i Tekniska skolan i Stockholm och senare vid Konstakademien. Han har gjort många studieresor till Frankrike, England, Spanien och vid sekelskiftet och flera år därefter reste han till USA.

Andes Zorn tillhörde skaran av de s k opponenterna, ledda av vännen och målarkollegan Ernst Josephson. De opponerade mot det akademiska enväldet och de konservativa idéerna vid Konstakademien i Stockholm. Zorn var först akvarellmålare men blev så småningom också en skicklig målare i olja.

Midsommardans från 1897 har blivit en klassisk bild i det svenska sekelskiftesmåleriet. Den visar en exteriör, ett gårdsrum, som är begränsat av gråskimrande timmerväggar i bakgrunden och folkdräktsklädda par i virvlande dans på det gräsbevuxna tunet i förgrunden. På avstånd ser man en varmröd husgavel, en majstång och en flik av den ljusa sommarnattshimlen. Det är morgonljusets gyllene toner som reflekteras i husgavelns fönster och stämningen är så där nordiskt trolsk, som den är i försommarnatten.

Inventarienummer: NM 1603

 
 

Bild: Midsommardans, Anders Zorn.

Midsommardans, Anders Zorn.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp