Porträttminiatyr av Elizabeth I

av Nicolas Hilliard (1547-1619)

Nationalmuseums samling av porträttminiatyrer har utökats med en miniatyr som föreställer drottning Elizabeth I. Konstnären var drottningens officiella porträttör och det första stora namnet inom engelskt miniatyrmåleri, Nicholas Hilliard (1547-1619).

Miniatyren dateras till 1586-87, då drottning Elizabeth (1533-1603) var drygt 50 år. Det finns ett tjugotal kända porträtt av regenten utförda av Hilliard, som var den enda konstnären auktoriserad att återge drottningens porträtt i mindre format. Bland Hilliards olika porträtt av drottning Elizabeth I är detta nyförvärv ovanligt eftersom hon sällan avbildats sedd i trekvartsprofil utan oftast rakt framifrån.

Trots att detta är ett porträtt, har Hilliards kraft riktats på utformningen av klädedräkten och alla accessoarers detalj- och färgrika utformning. Bara i drottningens håruppsättning återfinns sju stora safirer. Konstnären har ägnat mindre intresse åt ansiktet, som i det närmaste saknar skuggor trots små fina linjer i rött som markerar mun och näsa, jämte tunna blåsvarta linjer som återger blodådror.

Nationalmuseums inköp av Nicholas Hilliards porträttminiatyr av Elizabeth I hör till ett av de mest spektakulära förvärven under senare år. Det har möjliggjorts genom direktör Gunnar Hultmarks donationsmedel.

 Inventarienummer: NMB 2594

Läs mer om utställningen av porträttminiatyrer.

Läs mer om teknik, material och miniatyrernas historia. 

Bild: Elizabeth I (detalj), Nicolas Hilliard

Elizabeth I, Nicolas Hilliard. Ovan, detalj, nedan, med ram.


Bild:Elizabeth I, Nicolas Hilliard