Staden

av August Strindberg

Vi ser ett mörkt landskap med en hög himmel fylld av stora molnformationer i vitt, svart och grått. Bildens nedre del består av en vattenyta och i förgrunden en mörk strandkant. I bakgrunden, vid horisonten, skymtar en stad. En kupol skjuter upp högre än de övriga byggnaderna och reflekteras i vattenytan. Tittar man noga ser man att målningen inte målats med penslar utan med en så kallad palettkniv. Det ser ut som att färgen bretts på ytan ungefär som när man brer smör på en smörgås.

Vi upplever knappast målningen som en realistisk verklighetsskildring, även om staden vid horisonten kan påminna on Venedig eller Stockholm. Det ser nästan ut som om staden svävar på vattnet, som en hägring. Den dramatiska himlen, den antydda stadssiluetten och den mycket mörka färgskalan samverkar till att ge intryck av fantasibild eller vision. Vad uttrycker bilden? Kanske kan man uppleva den som hotfull med sin höga och dramatiska ovädershimmel. Bilden kan också ge en känsla av distans och främlingsskap. Staden – som kan vara en symbol för civilisation, kultur och liv – är mycket avlägsen. Vi som betraktar staden befinner oss i ett odefinierat mörkt landskap på långt avstånd från det civiliserade samhället.

Målningen utfördes av August Strindberg (1849-1912) år 1903. Strindberg var vid den tiden en världsberömd författare, känd bland annat för sina samhällskritiska romaner och skådespel som med skärpa skildrade mänskliga relationer i det samtida samhället. Några av hans mest kända verk är Röda rummet, Hemsöborna och Fröken Julie. Strindberg var också mycket intresserad av bildkonst. Han umgicks med en rad målare och hade i sin ungdom arbetat som konstkritiker. Under några korta perioder ägnade han sig också åt att måla. Han målade nästa bara landskapsbilder, och gärna havsutsikter med dramatiska vågor och himlar. Målningarna tillkom oftast under krisperioder då han hade svårt att skriva.

Inventarirenummer: NM 4516

Bild: Staden, August Strindberg.