Konservatorerna svarar

Konservatorerna kan tyvärr bara svara på frågor om Nationalmuseums samlingar. För övriga frågor kan man vända sig till en privat konservator.

Fråga:

Kan ni ge tips på hur man själv rengör en gammal målning? Finns det något speciellt rengöringsmedel man kan köpa och rengöra målningen själv?

Målerikonservator Britta Nilsson svarar:
Det är en fråga vi får ofta och tyvärr kan vi inte ge några konkreta råd för hur man ska gå tillväga.

Något rengöringsmedel känner vi inte till och vi avråder alltid de som frågar från att göra något själv. Risken är stor att man skadar målningen så
vi säger alltid att man bör vända sig till någon privat konservator.  

Vi kan inte tipsa om direkta namn då vi inte kan garantera hur arbetet utförs. Istället hänvisar vi till Gula Sidorna under rubriken konservatorer.

 
Sök efter privata konservatorer via Gula Sidorna på nätet:
Hitta konservator på Gula Sidorna.
 


Carl Larsson, "Blomsterfönstret"

Fråga:

Vad använde Carl Larsson för akvarellfärg? Var det jordfärger?

Papperskonservator Karin Wretstrand svarar:
Carl Larsson använde som de flesta andra konstnärer prefabricerade akvarellfärger och i hans palett ingick jordfärger (till exempel umbra, ockra och sienna) vilka oftast är rödbruna, gulbruna, bruna eller svartbruna. Men de flesta röda, gula, orange, blå och gröna färger är syntetiska oorganiska pigment.

Färgerna i Blomsterfönstret har förändrats och är inte de samma som när akvarellen målades. Det viktigaste orsaken till förändringen är ljusexponering, det vill säga att färgerna bleks av ljuset.