Air Sense, glasservis

av Bernadotte & Kylberg

Designbyrån Bernadotte & Kylberg har i februari 2017, i samverkan med Nationalmuseum, donerat en glaskollektion designad för den tyska glastillverkaren Zwiesel Kristallglas. Servisglasen lanserades 2016 och finns i två varianter - Air och Air Sense. 

I formgivningsprocessen arbetade man med hela glasets form – såväl utsida som insida. Hela kollektionen bygger på en lätt böjd form. Den handblåsta varianten Air Sense är mer utvecklad och har inuti en blåst bubbla som bidrar till luftning av vinet. Just luftigheten var vägledande i hela processen. Vinet luftas fortare och glasen är mycket lätta med en tunn fot.

Glasen är gjorda av blyfri kristall med titan i den smälta glasmassan. Glasbruket Zwiesel Kristallglas tog 2002 patent på sitt så kallade Tritan-kristallglas innehållande titan. Det ger glasen en extra hård yta, vilket ger en unik hållbarhet.

I donationen ingår hela Air Sense vilken innefattar tio olika glas: för vatten, chardonnay, riesling, rött vin, bordeaux, bourgogne, champagne, dessertvin, en tumbler och ett coupeglas samt två karaffer.

Bernadotte & Kylberg grundades 2012 och formger både industriella och grafiska produkter. Sedan starten har designduon samarbetat med olika producenter, både inhemska och internationella. Bernadotte & Kylbergs designfilosofi enligt dem själva är att skapa en unik och tidlös design. Genom att låta behov, innehåll och funktion ledsaga form, innovation och estetik, skapar designduon de bästa förutsättningarna.

År 2015 erhöll Bernadotte & Kylberg den internationellt största designutmärkelsen Red Dot Award för sin kollektion Stockholm Aquatic, formgiven för det danska designföretaget Stelton. 

Fler glasserviser

På grund av de förändrade förhållandena i det svenska glasriket är det nu mer sällan som nya svenskdesignade glasserviser införlivas i Nationalmuseums samling. Och de senaste var båda specialbeställningar. År 2010 gav Orrefors glasbruk som gåva till museet en uppsättning av glasservisen VIDA, vilken under stort hemlighetsmakeri på bruket togs fram för att överlämnas av Sveriges riksdag och regering som lysningspresent till Kronprinsessparet.

Glasformgivaren Erika Lagerbielke hade inspirerats av den svenska vinterns krispiga klarhet. Dekoren består av vertikala ränder, en yta med handmålad kristallis, samt Kronprinsessparets monogram. 

Under 2016 fick Nationalmuseum en glasservis av Skrufs glasbruk. Den var formgiven som födelsedagsgåva till H.M. Konungen på 70-årsdagen från Sveriges riksdag och regering. Olika tankar kring en modern representationsservis, där möjlighet till rationell maskindisk ingick, omvandlade formgivaren Carina Seth Andersson till en glasservis bestående av fyra olika glas som producerades i 600 exemplar av varje sort. Glasen har ett mycket diskret kungligt monogram och den låga kuppan är inspirerad av en skogstjärn.

Intendent Micael Ernstell, Konsthantverks- och designsamlingen

Bernadotte & Kylberg, vinglas och karaff ur serien Air Sense för Zwiesel Kristallglas

Bernadotte & Kylberg, vinglas och karaff ur serien Air Sense för Zwiesel Kristallglas


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp