Golvur

av David Roentgen

I den lilla staden Neuwied vid Rhen låg en av Europas bästa möbelverkstäder. Här arbetade möbelsnickaren Abraham Roentgen och hans son David. Golvuret är tillverkat 1775 och har foder av poppelträ och många färgade träinläggningar.

Urverket är gjort av Peter Kientzing. Det visar sekunder, minuter, timmar, dag och månens ställning i förhållande till jorden och en del av stjärnhimlen. Dessutom finns det ett inbyggt spelverk som mekaniskt kan spela olika autentiska 1700-talsmelodier. Man kan välja om det skall vara varje eller var tredje timme. Melodierna spelas med hjälp av valsar, där både strängar och orgelpipor ljuder. Valsarna kan bytas ut för att ge nya melodier, ett slags 1700-talets grammofon eller spikpiano (det är samma teknik som använts här). Några av melodierna är t ex kadrilj och menuett men det finns andra också. Hela spelverket består av blåsinstrument av trä- och metallpipor plus strängspel med 50 strängar som är stämda från A till GH. Hela urverket och spelverket renoverades senast 1962.

Roentgen var en utomordentligt skicklig möbelsnickare och hans specialitet var att göra möbler med de mest underfundiga mekanismer. Hans verkstad utvecklades till den mest lyxbetonade möbelverkstad som funnits. David Roentgen var inte bara en skicklig hantverkare utan en ännu skickligare affärsman. Katarina II i S:t Petersburg, Fredrik II av Preussen och Marie Antoinette i Paris tävlade med tyska furstar om att förvärva hans praktpjäser, som betalades med, redan på den tiden, svindlande summor.

Med facit i hand, kan vi kanske tycka att Roentgens uppfinningsrikedom ibland lät honom skena iväg med den goda idén. Hans möbler blir så tunga och överlastade att det är svårt att använda dem.

 
 

Bild: Golvur, David Roentgen

Golvur, David Roentgen

David Roentgens intarsiateknik har en precision i detaljarbetet av inläggningarna med olika träslag som ingen kan ta upp tävlan med, inte ens Paris' ebenister. Titta på figurerna på fodret! De föreställer ett s k kineseri, troligen komponerat av Roentgens goda vän Januaris Zick.