Handkanna i silver

av Abraham II Warnberger, Augsburg 1691-95

På den spektakulära auktionen hos Christie´s i Paris i februari 2009, där modeikonen Yves Saint Laurents samlingar såldes, ropade Nationalmuseum in en magnifik silverkanna tillverkad i Augsburg i slutet av 1600-talet. Inköpet finansierades med medel från Barbro Oshers fond.  Kannan visas på Nationalmuseum från slutet av mars.

Mästaren till den 80 cm höga kannan är Abraham II Warnberger (1632–1704). Kannan väger över 4 kilo och är ett mästerverk i skulpturalt silver där den rika dekoren är driven, punsad, gjuten och förgylld. Kannan kröns av en figur som föreställer krigsguden Mars.

Den imponerande storleken på kannan placerar den i dignitet med de förnämliga ambassadgåvor som Sverige under 1600-talets andra hälft överlämnade till Ryssland. Dessa enorma gåvor tömde Sverige på praktföremål av silver som idag kan ses i samlingarna i Kreml. Sammanlagt skänkte Sverige nästan 1000 kg silver till Ryssland.

Med detta förvärv vill Nationalmuseum i sina samlingar ge exempel på de moderna formideal som fanns i Sverige under stormaktstidens expansiva skede. Då tillverkades det bästa silverföremålen i Augsburg. Deras funktion var att visa på ägarens styrka, makt och rikedom.

Det klubbade priset blev Euro 150 000 och bekostas av Barbro Oshers fond. Endast tack vare privata donationer har Nationalmuseum möjlighet att leva upp till det statliga uppdraget att köpa in konst till de statliga samlingarna.

Fakta

Handkanna
Abraham II Warnberger, Augsburg 1691-95
Silver; drivning, gjutning, punsning, förgyllning
H: 80 cm, 4230 gr.

 

Bild: Handkanna i silver, Abraham II Warnberger, Augsburg 1691-95.