Nytt i samlingarna: Halssmycke

av Vivianna Torun Bülow-Hübe

Nationalmuseum har förvärvat ett halssmycke av Vivianna Torun Bülow-Hübe (1927-2004) till sina samlingar. Hon var en pionjär inom svensk smyckekonst vid 1900-talets mitt, både vad gäller formspråk, användning av material och inställning till smycken. För de flesta var smycken prestigeföremål som kvinnan fick i present av sin man och som representerade hans ekonomiska framgång. Ju större stenar i hustruns smycken, desto mera framgångsrik make. Detta var ett förhållningssätt till smycken som Bülow-Hübe tydligt förändrade när hon började formge och tillverka smycken av billigare material direkt för den kvinnliga kundkrets som efter andra världskriget fick ett ökat konsumtionsutrymme.

Efter utbildning vid Tekniska skolan, nuvarande Konstfack, flyttade Bülow-Hübe som ensamstående mor till Paris. Hon tillverkade smycken av enkla material som rotting och trä och använde naturstenar från stranden istället för exklusiva ädelstenar. Formmässigt arbetade hon ofta med enkla, rena ytor i mjukt, organiska och asymmetriska former. Skönheten skapades i att delarnas proportioner harmonierade med varandra. Ofta kunde hängena på halsringen bytas ut för att motsvara bärarens behov av variation.

Det synnerligen eleganta halssmycket som Nationalmuseum har förvärvat är från 1950-talets första år. Halskragen har utförts av mässing och hänget av oregelbundet formade delar av olika träslag samt elfenben. Här finns formmässiga referenser till den amerikanske skulptören Alexander Calders (1898-1976) skulpturala mobiler från samma tid. Förvärvet har möjliggjorts genom generösa bidrag från Barbro Oshers stiftelse och Nationalmusei Vänner genom Bengt Julins fond. Smycket går att se på plan 1 för konsthantverk och design på museet.

Inventarienummer: NMK 44/2012

Halssmycke av Vivianna Torun Bülow-Hübe

> Tipsa en vän

Öppettider:

måndag, onsdag,
fredag–söndag 10–17
tisdag, torsdag 10–20

Adress:
På Konstakademien på Fredsgatan 12.