Nationalmuseum Sverige runt

Visste du att Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konst och konsthantverk på en rad slott och museer runt om i Sverige. Kom gärna förbi och titta!

Bilder: Silverföremål från Skattkammaren på Läckö slott, Gripsholms sott, fasad, jaktsalong på Nynäs slott.

Silverföremål från Skattkammaren på Läckö slott, Gripsholms slott, fasad, jaktsalong på Nynäs slott.

Nationalmuseums byggnad på Blasieholmen är stängd för renovering och beräknas öppna igen hösten 2018. Under tiden finns vi med tillfälliga design- och konsthantverksutställningar på Nationalmuseum Design i Kulturhuset Stadsteatern i centrala Stockholm . Museets samlingar finns också på en rad andra ställen, runt om i landet.

Du kan bekanta dig kungligheter och andra kändisar från 1400-talet och fram till idag, se lyxföremål från stormaktstiden eller uppleva atmosfären i en tidstypisk högreståndsmiljö från 1800-talets mitt. En utflykt till något av de slott, herrgårdar eller museum där Nationalmuseum ansvarar för samlingar av konstföremål är alltid en spännande upplevelse.

Slott och herrgårdar

Nationalmuseum ansvarar för merparten av de målningar, teckningar, grafiska blad och skulpturer som finns på de kungliga lustslotten Gripsholm, Drottningholm, Strömsholm, Rosersberg och Ulriksdal. Den största enskilda samlingen är Statens porträttsamling (grundad 1822) på Gripsholms slott som i dag omfattar över 5 000 verk.

Museet ansvarar också för konst och utställningar på bl a Läckö och Nynäs slott.

35 000 keramikföremål

Sedan 2001 ingår Gustavsbergssamlingen med bruks- och konstkeramik i Nationalmuseums samlingar. Ett representativt urval ser du på Gustavsbergs Porslinsmuseum i Värmdö.

Utanför Sverige ansvarar museet för Tessininstitutets konstsamling på Svenska Institutet i Paris.

Öppet för besök

Slotten och museerna där Nationalmuseums samlingar kan ses är öppna för allmänheten. Klicka på rubrikerna i menyn till vänster för att läsa mer.