Gustavsbergs Porslinsmuseum

Tack vare en donation ingår Gustavsbergssamlingen sedan 1 januari 2001 i Nationalmuseums samlingar. Ett representativt urval ser du på Gustavsbergs Porslinsmuseum i Värmdö.

Gustavsbergssamlingen innehåller över 40 000 keramikföremål tillverkade vid Gustavsbergs porslinsfabrik från 1830-talet fram till 1994. I samlingen finns allt från studiotillverkat konstgods och prakturnor till välkända serviser och äldre sanitetsprodukter. Dessutom finns en hel del provexemplar, det vill säga föremål som aldrig kom att produceras.

Bevarat för eftervärlden

Det var en donation från Kooperativa Förbundet (KF) och ett avtal med Värmdö kommun som gjorde att samlingen av produktionen på Gustavsbergs porslinsfabrik kom i Nationalmuseums ägo. Tanken var att bevara samlingen för eftervärlden. Ett representativt urval av föremålen i samlingen visas på Gustavsbergs Porslinsmuseum, som drivs av Värmdö kommun.

Bildskatt på webben

Nationalmuseum fick, förutom samlingen, även rätten att fritt publicera bilder på Internet. Medel ur regeringens Access-satsning anslogs för dokumentation av den enorma samlingen och ett projekt för detta startades i maj 2008. Projektet avslutades i december 2010 och då hade 39 249 föremål  rengjorts,  dokumenterats och fotograferats. Drygt 28 000 av dessa föremål är också registrerade i museets databas och därmed tillgängliga för allmänheten via internet. Se Samlingarna online.

Sök i bilddatabasen

Bilderna av keramik från Gustavsberg är nu tillgängliga för allmänheten. Det är fritt att botanisera bland fotografen Bertil Wretings bilder i Samlingarna online.

Bild: Servisen Colorado, Stig Lindberg. © Stig LIndberg/BUS 2013

Servisen Colorado, Stig Lindberg.
© Stig LIndberg/BUS 2013.

Öppettider, information, kontakt

För information om öppettider, visningar, evenemang med mera, se Gustavsbers porslinsmuseums webbplats.