Bröllopservis

av Erika Lagerbielke för Orrefors

November 2010

I november 2010 tilldelades glasformgivaren Erika Lagerbielke Prins Eugen-medaljen för framstående konstnärlig gärning. Erika Lagerbielke är en av Sveriges mest välkända formgivare. Sedan 1982 har hon formgivit glas för Orrefors. I hennes rika produktion finns såväl glasserviser som konstglas. 2010 formgav hon den så kallade Bröllopsservisen, vilken var regeringens och riksdagens gåva till kronprinsessparet. Erika Lagerbielke är adjungerad professor i glasdesign vid Linnéuniversitetet.

Erika Lagerbielkes egna ord om servisen:

Bröllopsservisen utmärks av stilren enkelhet och formsäker elegans med en varm, sensuell grundton. Jag ville skapa ett glas som har en karaktär av utsökt enkelhet och modernt sparsmakad exklusivitet. Jag tror att det ger servisen en tidlöshet. Ett glas där sprödheten är lyx.

Jag gav glasen en modern form, lätt och elegant. Jag provade ut dem så att de förhöjer upplevelsen av fest och så att de lyfter fram dryckernas doft och smak. Jag gav dem ett par varsamma dekortillägg som ger glasen kunglig karaktär. Dels en slipning som ett kännetecken för Orrefors. Runt om glaset strålar handslipade skär som markerar glasets form och som ramar in kronprinsessparets monogram. Dels en yta av handmålad kristallis som omsluter vinet och som bildar en skål av ljus, en yta av gnistrande rimfrost.

De olika hantverksmomenten utfördes på glasbruken Orrefors och Kosta.

 

Bild: Brollöpsservisen, Erika Lagerbielke.

Bröllopservis, Erika Lagerbielke för Orrefors. © Erika Lagerbielke/BUS 2010

Nationalmuseum har tagit in Bröllopsservisen i samlingarna eftersom den har ett modernt uttryck med en innovativ dekor inspirerad av den svenska vintern. Den ingår i en lång tradition av väl formgivna serviser som de svenska glasbruken presterat de senaste 100 åren, en kvalitet inom den svenska glasformgivningen som även är välkänd utomlands.

Inventarienummer: NMK0031-0035/2010


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp