Fåtölj Ovalia

av Henrik Thor-Larsen

Juli 2016.

Nationalmuseum har nyligen förvärvat en fåtölj i plast av den danske, i Sverige verksamme, formgivaren Henrik Thor-Larsen (f. 1932). Den svarta äggformade fåtöljen lanserades på Skandinaviska Möbelmässan 1968 under namnet Ovalia. Den fanns även i andra färger och blev en omedelbar succé. Fåtöljen tillverkades av Torlan i Staffanstorp och såldes internationellt fram till 1978. Sedan 2005 finns den i nyproduktion.

Det exemplar som Nationalmuseum nu förvärvat tillhör de tidigaste och köptes på den kända inredningsbutiken Silverbergs i Malmö i slutet av 1960-talet. Fåtöljen består av svart, glasfiberarmerad plast invändigt klädd med beige textil och med en fot av aluminium. Ovanligt är den inbyggda armaturen med belysning med tillhörande transformator, senare tillverkade fåtöljer har istället ofta inbyggda högtalare. Fåtöljens design och materialval är typisk för det sena 1960-talets utvecklingsoptimism och kan ses som ett svensk-danskt svar på Åskbollen, ritad av Eero Aarnio och lanserad på möbelmässan i Köln 1966. 

Förvärvet har möjliggjorts genom donationsmedel från Barbro Oshers fond. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMK 19/2016

Henrik Thor-Larsen, Ovalia, cirka 1968-70. Tillverkad av Torlan i Staffanstorp.

Henrik Thor-Larsen, Ovalia, cirka 1968-70. Tillverkad av Torlan i Staffanstorp. Större bild.


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp