Halssmycke North

av Hanna Hedman

Maj 2017

Nationalmuseum har förvärvat ett halssmycke från 2015 av konstnären Hanna Hedman (född 1980). Verket North är utfört av ren- och fårskinn samt horn av ren, älg och hjort. Materialen anknyter till konstnärens bakgrund i Norrbotten. Hanna Hedman är även aktuell i Nationalmuseums utställning Transformations som snart öppnar i Venedig.

Materialen spelar en central roll i Hanna Hedmans halssmycke North. Det ingår i en serie om åtta verk som hon skapade 2014–2016. Hedman arbetade med material som använts i en lång hantverkstradition, men relationen till Norrbotten går tillbaka till hennes gymnasieutbildning i Älvsbyn. Hon experimenterade med för henne nya material som näver, renskinn, vril, lin samt älg- och renhorn, alltså material som inte bara refererar till en kulturell kontext utan också har sin härkomst från norra Sverige.

Nationalmuseums halssmycke består av ren- och fårskinn samt horn av ren, älg och hjort. Hornen har dekorerats med skurna prickmönster och en del av renskinnet har klippts till ett liknande uttryckt. Delarna har Hedman sammanfogat med linne som hon flätat i en traditionell korgtillverkningsteknik som används i Afrika och Nordamerika, men istället för gräs har hon använt ekologiskt lingarn från Hälsingland.

Hedmans smyckekonst hämtar inspiration från naturen och handlar i hög grad om livets mörka sidor med sorg och död. Vackra formationer kan vid närmare betraktande vara skapade av frånstötande kroppsorgan, utförda i metall. Hennes halssmycke Enough tears to cry for two, som räcker ända ned till golvet, handlar om djup sorg. Även i North finns referenser till livet och döden, liksom till människans överutnyttjande av naturens resurser. Hedman poängterar att hornen kommer från djur som tappat dem naturligt och att skinnet köpts från renskötare i Jokkmokk.

Förvärvet gjorts möjligt med medel från Nationalmusei Vänner, Bengt Julins fond.

Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMK 198/2016

Hanna Hedman, Halssmycke North

Hanna Hedman, Halssmycke North. Större bild.

Nationalmuseum och smyckeskonsten

Nationalmuseum följer vad som händer på den svenska smyckescenen och speglar den i såväl utställnings- som förvärvssammanhang

Smycken av Hanna Hedman ingår i Nationalmuseums utställning Transformations av sex samtida svenska smyckekonstnärer på Musei de Palazzo Mocenigo under biennalen i Venedig 13 maj – 1 oktober, 2017. Övriga konstnärer är Tobias Alm, Sara Borgegård Älgå, Catarina Hällzon, Agnes Larsson och Märta Mattsson. 

Med utställningen önskar Nationalmuseum bidra till nya möten och influenser mellan samtida konst och smyckekonst. Smyckeskonsten är starkt förankrad i frågor som konsten länge har arbetat med: identitet, genus, kropp, materialitet och natur. Men den har en ytterligare dimension – den levande och rörliga kropp som bär smycket. En kropp, som tillhör en människa med specifika erfarenheter av fördomar, kärlek, lycka och sorg. En kropp, som gör den samtida smyckekonsten till ett unikt fält inom den visuella och materiella kulturen.