Matta komponerad av Gustaf Fjaestad

tillverkad av hans systrar Anna och Amelie

Maj 2015

Nationalmuseums samling av svenska 1900-talstextilier har utökats med en matta kallad Duvhök. Den är komponerad av Gustaf Fjaestad och tillverkad av hans systrar Anna och Amelie Fjaestad 1927. Nationalromantikern Gustaf Fjaestad, som var känd för sin blandning av skarpögd naturiakttagelse och ornamental formgivning, har här låtit sig påverkas av 1920-talets art déco.

Kring sekelskiftet 1900 kom en grupp av konstnärer med Gustaf Fjaestad och hans hustru Maja i spetsen att bosätta sig vid sjön Racken norr om Arvika i Värmland. Gruppen kallas ofta Rackengruppen eller Rackstadkolonin och omfattade fler andra konstnärer, men även med tiden ett flertal konsthantverkare inom textil, smide, keramik och möbeltillverkning. Gustafs systrar Anna och Amelie, som båda var utbildade väverskor, kom att etablera en ateljé där mattor, vävda tapeter och andra textilier tillverkades, främst efter förlagor av brodern.

Den nu förvärvade mattan, Duvhök, visar i stiliserad form rovfågelns fjäderdräkt i en kombination av gobelängteknik och reliefflossa, och visar tydligt hur konstnärens naturinspirerade förlaga kunde översättas i textil form. Mattan är både ett prov på nationalromantik och 1920-talets art déco.

Nationalmuseums förvärv av mattan har kompletterat bilden av Gustaf Fjaestads konstnärskap i samlingarna, där relativt nyligen även en takarmatur i kopparsmide och en så kallad stabbestol skuren i trä förvärvats. Förvärvet av mattan har möjliggjorts genom medel från Barbro Oshers fond. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMK 66/2014

Bild: Gustaf Fjaestad, matta Duvhök, tillverkad av Anna och Amelie Fjaestad, 1927.

Gustaf Fjaestad, matta Duvhök, tillverkad av Anna och Amelie Fjaestad, 1927. 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp