Miniatyr

av Jean-Baptiste Singry

Augusti 2015 

Nationalmuseums berömda miniatyrsamling har utökats med ett verk av den franske konstnären Jean-Baptiste Singry (1782-1824). I sitt virtuosa porträtt av skådespelaren Antoine Michaut har konstnären försökt tävla med oljemåleri i större format. Denna ambition blev särskilt tydlig i samband med miniatyrmåleriets sista blomstringstid under 1800-talets första hälft.

Jean-Baptiste Singry var en av Jean-Baptiste Isabeys mest framstående elever. Han blev tidigt mycket tekniskt skicklig och kunde många gånger mäta sig i personkaraktäristiken med verk av sin lärare. Förutom beställare inom den högre societeten specialiserade sig Singry bland annat på skådespelarporträtt. Framställningen av den folkkäre aktören Michaut innehåller inte bara dessa kvalitéer utan tävlar också med oljemåleri i större format. I detta fall har konstnären valt den konventionella metoden att måla på ett stycke tangentiellt sågat elfenben. 

Antoine Michaut, även kallad Michot (1765-1826) anställdes vid den franska nationalscenen Comédie-Française under revolutionsåret 1790 och var verksam i olika perioder ända fram till sin pension 1821. Han hade då skaffat sig en omåttlig popularitet som karaktärsskådespelare, särskilt i roller som bonde eller betjänt. Michauts långa skådespelarkarriär, som tog sin början redan 1781, är särskilt anmärkningsvärd med tanke på de skiftande politiska konjunkturerna. Han var djupt inblandad i franska revolutionen och stod senare kejsarinnan Joséphine nära. Trots detta var Michaut fortsatt populär även under Restaurationen och kunde dra sig tillbaka som en förmögen man.

I Singrys färgstarka porträtt framträder Michaut i en av sina paradroller, som kapten Copp i Alexandre Duvals komedi Henrik V:s ungdomsår (La Jeunesse de Henri V). Detta medeltidsromantiska skådespel hade premiär på Comédie-Française 1806. Singrys porträtt tillkom ett decennium senare och en första version, nu i Victoria and Albert Museum, ställdes ut på Salongen 1819. Nationalmuseums nyförvärv är en av två kända repliker som konstnären utförde och museets version har tidigare ingått i Ernst Holzscheiters berömda samling. Förvärvet har möjliggjorts genom medel från Hedda och N.D. Qvists fond. Nationalmuseum har inga egna medel att förvärva konst och konsthantverk för utan samlingarna berikas genom gåvor och privata stiftelse- och fondmedel.

Inventarienummer: NMB 2686

Bild: Miniatyr av Jean-Baptiste Singry

Jean-Baptiste Singry, porträtt av skådespelaren Antoine Michaut. Större bild. 


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp