Porträttminiatyr av Elizabeth I

av Nicolas Hilliard (1547-1619)

Juli 2011

Nationalmuseums samling av porträttminiatyrer har utökats med en miniatyr som föreställer drottning Elizabeth I. Konstnären var drottningens officiella porträttör och det första stora namnet inom engelskt miniatyrmåleri, Nicholas Hilliard (1547-1619).

Miniatyren dateras till 1586-87, då drottning Elizabeth (1533-1603) var drygt 50 år. Det finns ett tjugotal kända porträtt av regenten utförda av Hilliard, som var den enda konstnären auktoriserad att återge drottningens porträtt i mindre format. Bland Hilliards olika porträtt av drottning Elizabeth I är detta nyförvärv ovanligt eftersom hon sällan avbildats sedd i trekvartsprofil utan oftast rakt framifrån.

Trots att detta är ett porträtt, har Hilliards kraft riktats på utformningen av klädedräkten och alla accessoarers detalj- och färgrika utformning. Bara i drottningens håruppsättning återfinns sju stora safirer. Konstnären har ägnat mindre intresse åt ansiktet, som i det närmaste saknar skuggor trots små fina linjer i rött som markerar mun och näsa, jämte tunna blåsvarta linjer som återger blodådror.

Nationalmuseums inköp av Nicholas Hilliards porträttminiatyr av Elizabeth I hör till ett av de mest spektakulära förvärven under senare år. Det har möjliggjorts genom direktör Gunnar Hultmarks donationsmedel.

 Inventarienummer: NMB 2594

Läs mer om utställningen av porträttminiatyrer.

Läs mer om teknik, material och miniatyrernas historia. 

Bild: Elizabeth I (detalj), Nicolas Hilliard

Elizabeth I, Nicolas Hilliard. Ovan, detalj, nedan, med ram.


Bild:Elizabeth I, Nicolas Hilliard


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp