Drottning Lovisa Ulrikas begravningsbägare

av Pehr Zethelius

Juni 2012

Nationalmusei Vänner har skänkt drottning Lovisa Ulrikas begravningsbägare som hittills har varit okänd för de flesta. Bägaren är tillverkad av silver och har en imponerande storlek. Den väger nästan 3 kilo, vilket var passande nog för en syster till Fredrik den store av Preussen. I och med återupptäckten av begravningsbägaren kan en viktig pusselbit fogas till den svenska formhistorien i Nationalmuseum. Detta praktföremål är samtidigt exempel på den långa kungliga traditionen att överlämna en kostbar gåva till de främsta funktionärerna vid statsceremonier såsom dop och begravningar.

Änkedrottning Lovisa Ulrika avled på Svartsjö slott den 16 juli 1782 och begravdes i Riddarholmskyrkan den 31 juli. Likpredikan hölls av hennes överhovpredikant Johan Wingård, biskop i Göteborgs stift. Som tack fick han detta specialformgivna föremål, som därefter ärvts av hans ättlingar. Mästaren till begravningsbägaren är Pehr Zethelius (1740-1810), en förgrundsgestalt inom det svenska silversmidet vid slutet av 1700-talet. Föremål från hans verkstad visar såväl på hög konstnärlig som på teknisk kvalitet. Zethelius blev stilbildande och var den som införde nya impulser från kontinenten.

Begravningsbägaren är skänkt till minne av Henry Montgomery (1927-2010), ordförande i Nationalmusei Vänner under åren 1982-1994. År 1998 instiftades Barbro och Henry Montgomerys donationsfond som förvaltas av Nationalmusei Vänner.

Inventarienummer: NMK 36/2012

BESÖKSADRESS: