Fåtölj, bord och ljuskrona från Parisutställningen 1925

Oktober 2011

Nationalmuseums samling av konsthantverk och design har utökats med en fåtölj, ett bord och en ljuskrona från den internationella konst- och industriutställningen i Paris 1925. Den svenska paviljongen ritades av Carl Bergsten och inreddes med föremål som kan kategoriseras som ”art déco”, en stil som fick namn av utställningens franska titel Exposition internationale des Arts décoratifs et industriels modernes. Utställningen innebar ett internationellt genombrott för svenskt konsthantverk och design.

1900-talets modernistiskt präglade historieskrivare och museiintendenter har ofta nedvärderat den här typen av exklusiva föremål och beskrivit dem som dekadenta. Nationalmuseum saknar därför flera viktiga föremål från den svenska paviljongen i Paris 1925, vilket gör förvärvet till ett synnerligen viktigt bidrag till samlingarna.

Ljuskronan i brons och glas komponerades av Carl Bergsten till mottagningshallen. Den tillverkades av Nordiska Kompaniets verkstäder och var ett utpräglat lyxföremål. På ritningarna till paviljongen är två ljuskronor synliga men på fotografier endast en, troligen den som museet nu förvärvat.

Arkitekten Uno Åhrén formgav den damsalong, eller ”boudoir”, som fåtöljen och bordet hörde till. Interiören kom framförallt att kritiseras i efterhand. Inte minst Åhrén själv var kritisk till sin inredning. På Parisutställningen såg han nämligen Le Corbusiers modernistiska byggnad L’Esprit Nouveau och insåg att den moderna industritiden krävde ett annat förhållningssätt till form och produktion. I en artikel i tidskriften Form 1925 kritiserade han ”dekor på varje millimeter av tillvaron” och uppmanade konstnärer och formgivare att arbeta i nationens tjänst genom att formge anonyma möbler och föremål. Åhréns egen kritik förtar dock inte vår tids uppskattning av hans omsorgsfullt formgivna inredning av detta exklusiva rum.

Förvärvet har möjliggjorts genom en gåva av Barbro Osher genom hennes fond Pro Suecia Foundation. 

Inventarienummer:
Fåtölj NMK 202/2011
Bord NMK 203/2011
Ljuskrona NMK 204/2011

Fåtölj och bord av Uno Åhrén

Fåtölj och bord av Uno Åhrén

Uno Åhréns fåtölj och bord i svenska paviljongen på Parismässan 1925

Ljuskrona av Carl Bergsten

Teckning av mottagningshallen med ljuskronan


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp