Gränslösa porträtt

av Magnus Laupa, Eric Broms och Fredrik Etoall

Mars 2014

Inför utställningen Crossing Borders har Nationalmuseum förvärvat ett representativt urval av porträttfotografi från vår egen tid till Statens porträttsamling. Fotograferna tillhör flera generationer från Hans Gedda och Denise Grünstein till Eric Broms, Magnus Laupa och Fredrik Etoall. De har olikartade uttryck och hämtar inspiration från såväl reklam- och modefoto som film och video. Porträtten är medvetet iscensatta, ibland av en rent teatral karaktär. Här finns exempel både på intimitet och distans, på det hudnära och det officiella. Flera av dessa porträtt visar på en förnyelse av genren.

Fredrik Etoalls och Eric Broms foto innehåller suggestiva beskärningar. Etoall har fångat sångerskan Robyn under ett framträdande på Peace & Love i Borlänge år 2010. Hans foto av hennes uppsträckta händer är i lika hög grad ett porträtt som en konventionell ansiktsbild. Den utstrålar samma styrka och originalitet som präglar Robyns musik. Dessa egenskaper dominerar även Broms kraftfulla framställning av fotbollsspelaren Zlatan. Detta är en ur en serie tillkommen inför utgivningen av boken Jag är Zlatan Ibrahimović år 2011. Genom att fotot har reducerats till enbart en del av överkroppen och huvudet, ger det ett intryck av att modellen är större än sin omgivning och på väg att spränga gränserna.

I Magnus Laupas porträtt av Tuva Novotny från år 2005, har han valt en mer klassisk komposition. Han kombinerar den med en fin humor och leker med sin egen yrkesroll genom att förse modellen med en kamera med stor blixt – ett välkänt arbetsredskap för reportagefotografer. Vem är det egentligen som är fotograferar vem?

Statens porträttsamling är världens äldsta i sin art och finns sedan 1822 på Gripsholms slott. I 140 år har den varit en del av Nationalmuseum. Samlingen innehåller närmare 5 000 porträtt och växer ständigt. Tanken var redan från första början att modellerna ska vara personer som har gjort värdefulla insatser för Sverige – samma idé som ligger bakom utställningen Crossing Borders. Länge var detta liktydigt med etablissemanget, huvudsakligen bestående av äldre herrar. Numera har urvalet breddats och bland de avbildade förekommer representanter från vitt skilda delar av samhället.

Genom Robyn, Zlatan och Tuva Novotny tillförs samlingen porträtt av vår egen tids storheter – svenskar som idag är minst lika kända internationellt som Carl von Linné och August Strindberg på sin tid. Förvärven av samtida porträtt har möjliggjorts genom ett generöst bidrag från Gripsholmsföreningen. 

Inventarienummer
Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, 2011, NMGrh 4951
Magnus Laupa, Tuva Novotny, 2005, NMGrh 4945
Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, 2010, NMGrh 4953

Bild: Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, 2011

Eric Broms, Zlatan Ibrahimović, 2011

Magnus Laupa, Tuva Novotny, 2005

Fredrik Etoall, Robyn Carlsson, 2010


BESÖKSADRESS:

Konstbiblioteket och arkiven 
Holmamiralens väg 2,
Skeppsholmen, Stockholm 

Se övriga adresser här

Följ oss:

Facebooks logotyp  Twitters logotyp  You Tubes logotyp

Instagrams logotyp   Flickr logotyp